Comunismul in Portugalia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.44

nivel: Liceu

In aprilie 1925 Salazar tine in orasul Funchal doua conferinte: Laicism si Libertate, Bolsevism si Congregatie. Sunt mai degraba comunicari stiintifice decat manifestatii politice. Dar profesorul de Economie Politica si Finante vrea sa arate si de data aceasta incompatibilitatea intre bolsevism si o societate europeana crestina si justa.
Presiunile interne insa cresc in aprilie si iulie 19[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunismul in Portugalia

In aprilie 1925 Salazar tine in orasul Funchal doua conferinte: Laicism si Libertate, Bolsevism si Congregatie. Sunt mai degraba comunicari stiintifice decat manifestatii politice. Dar profesorul de Economie Politica si Finante vrea sa arate si de data aceasta incompatibilitatea intre bolsevism si o societate europeana crestina si justa.
Presiunile interne insa cresc in aprilie si iulie 1925 avand loc doua tentative militare de lovitura de stat, apoi urmeaza o perioada de aparenta liniste pana in a doua jumatate a lunii mai 1926.

La 31 mai comandantul de marina Cabecadas obtine de la Presedintele Republicii raspunderea mentinerii ordinii in Lisabona. La 4 iunie se da publicitatii lista noului guvern. Apare aici pentru prima data printre ceilalti comunisti un nume nou pentru majoritatea portughezilor: Dr. Oliviera Salazar la Finante, nume care provoaca stupoare mai ales in mediul militarilor. Dar intrigile si certurile intre militari duc in iunie la schimbarea guvernului, astfel incat Salazar din nou liber isi continua cursurile la Coimbra. La 25 martie 1928 insa in urma alegerilor, generalul Carmona este ales Presedinte al Republicii.

Politica financiara a dictaturii militare fusese pana atunci dezastruoasa. Temandu-se sa nu devina inpopular, sau poate fiind convins de ineficacitatea unei asemenea masuri, Guvernul nu indrazneste sa puna in aplicare o politica financiara de sacrificiu. Valoarea monedei nationale se deprecia vazand cu ochii. Guvernul se vede nevoit sa ceara ajutorul Natiunilor Unite, dar dictatura militara nu era bine vazuta in cercurile politice europene.

Perfectarea imprumutului la Geneva se amana, fapt care ii determina pe unii politicieni din Portugalia sa aprecieze ca dictatura militara se va prabusi de la sine in ziua cand poporul va sti ca mult asteptaul imprumut extern nu se va mai face. Acesta este momentul care il propulseaza pe Salazar, prin viziunea lui de salvare a Portugaliei din criza. Salazar era unul din putinii care nu socotea acest imprumut garantat de Societatea Natiunilor indispensabil pentru salvarea tarii.

Si incerca sa convinga Guvernul, prin articolele lui din Novidades, ca echilibrarea bugetului s 949y2417j i stabilizarea monedei se poate face fara nici un ajutor extern, prin simpla insanatosire a vietii economice si financiare a tarii, "Imprumutul extern", "Echilibru bugetar si stabilizarea monedei", "Tot despre echilibru si stabilizare", "Deficit sau excedent", "Masuri financiare", se intituleaza cateva din articolele lui Salazar, care de data aceasta intalnesc un ecou neobisnuit in opinia publica.

Oliveira Salazar nu mai era, acum, un necunoscut. Lumea incepuse sa vorbeasca despre acest profesor de la Coimbra, care fusese o zi deputat si o saptamana ministru de Finante - si care pretindea ca are la indemana formula salvatoare a bugetului. In martie 1928, Salazar vorbeste in fata muncitorilor catolici de la Coimbra despre "Doua feluri de economii", expunandu-si inca o data conceptia sa despre bogatie si munca, despre valoarea nationala a micilor economii realizate in cadrul bugetului familiar etc.

Si inca odata se ridica impotriva traditiei retorice a Portughezilor, impotriva laudabilei intentii pe care o nutrea fiecare Portughez de a-si salva tara printr-un inflacarat patriotism. "Ne aflam, aici in Portugalia, in fata unor grave dificultati care ne trezesc patriotismul si fac apel la devotamentul nostru. Fara indoiala, patriotismul ne impune fiecaruia dintre noi datorii felurite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.