Comunismul in Portugalia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Izbucnirea revolutiei bolsevice insufleteste putinele nuclee comuniste care se organizasera in Portugalia, iar victoria Aliatilor asupra Puterilor Centrale insufla forte noi democratiei portugheze, astfel incat toate greselile si excesele care o compromisesera pana in 1917 incepeau sa fie uitate in iarna acestui an. In prezentarea situatiei din Portugalia ma voi servi de cartea lui Mircea Eliade S[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunismul in Portugalia

Izbucnirea revolutiei bolsevice insufleteste putinele nuclee comuniste care se organizasera in Portugalia, iar victoria Aliatilor asupra Puterilor Centrale insufla forte noi democratiei portugheze, astfel incat toate greselile si excesele care o compromisesera pana in 1917 incepeau sa fie uitate in iarna acestui an. In prezentarea situatiei din Portugalia ma voi servi de cartea lui Mircea Eliade Salazar si revolutia in Portugalia (Editura Scara 2002).

Incercarea de restaurare regalista din ianuarie 1919 n-a reprezentat numai o serie de gafe, din punct de vedere militar; a fost si o foarte grava greseala politica, anuland pentru multa vreme orice sansa de reintronare a monarhiei in Portugalia.Guvernele cad, intr-adevar intru-un ritm ametitor. Anii 1919 si 1920 trec in greve, atentate teroriste si schimbari de guverne. O manifestatie populara pro-guvernamentala e atacata cu bombe provocand o panica fara pereche. Patruzeci de morti raman pe strada.

Agitatia comunista creste simtitor in Portugalia. Grevele, actele de sabotaj si comploturile pe care pana atunci le organizau societatile secrete, incep sa fie controlate de catre nucleele comuniste.La finele anului 1921 doua guverne militare demisioneaza, iar la 5 februarie 1922 i se incredinteaza guvernul lui Antonio Maria Da Silva, care reuseste sa se mentina la putere aproape doi ani. Cum se explica misterul acestui record? Antonio Maria Da Silva este un vechi complotist si creatorul artileriei civile din ultimii ani ai monarhiei. El va inarma mai tarziu si va dirija din umbra Legiunea rosie formidabila organizatie comunista cu care vor avea de luptat toate guvernele si chiar dictatura militara.

In valtoarea acestor evenimente apare un nume Oliviera Salazar care totusi in 1921 era un necunoscut. Numele lui nu circula nici in cercurile politice nici in coloanele ziarelor de mare tiraj. Chiar la Coimbra unde era profesor de Economie Politica si Finante nu se bucura de vreun merit special printre studentii celorlate facultati. Intru-un singur loc devenise Salazar de multa vreme celebru, in Santa Combra unde vazuse lumina zilei la 28 aprilie 1889. Terminase seminarul in 1908 dar fiind prea tanar nu s-a putut preoti. Simtea insa o chemare mai vasta.

Iata cum o definea el mai tarziu: Intr-un cuvant eu eram convins ca problema nationala - ca si in Franta ca si in Italia ca si in Spania - era o problema de educatie, sau cel putin la temelia tuturor chestiunilor, noi ne loveam de o formatie deficienta a portughezului si ca prin urmare, putin importa schimbarea guvernelor sau regimurilor daca nu incercam in primul rand sa schimbam oamenii. Aveam nevoie de oameni, trebuia sa-i educam.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.