Comunicatul de presa

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.69

nivel: Facultate

Specialistii in relatii publice il considera "un mijloc simplu si eficient" (C. Darroy et alii, 1990, p. 33) cu ajutorul caruia se transmite presei o informatie despre organizatie, in speranta ca mesajul va ajunge la publicul caruia ii este adresat. Pentru a fi publicat, comunicatul trebuie sa contina o informatie in masura sa reprezinte o noutate sau sa prezinte un anumit interes pentru o categor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicatul de presa

Specialistii in relatii publice il considera "un mijloc simplu si eficient" (C. Darroy et alii, 1990, p. 33) cu ajutorul caruia se transmite presei o informatie despre organizatie, in speranta ca mesajul va ajunge la publicul caruia ii este adresat. Pentru a fi publicat, comunicatul trebuie sa contina o informatie in masura sa reprezinte o noutate sau sa prezinte un anumit interes pentru o categorie importanta de public.

Comunicatul nu are nimic in comun cu reclama: aceasta este un mesaj platit (organiAZzatia a cumparat spatiu tipografic sau timp de antena), al carui continut si ale carui conditii de aparitie sunt controlate de cel ce 1-a comandat. Biroul de presa sau practicianul in relatii publice care a redactat si a trimis catre redactii comunicatul nu are nici un fel de drept asupra acestuia, nu poate impune nici actul publicarii lui, nici forma in care va fi reprodus si nici momentul difuzarii. Jurnalistii sunt cei care hotarasc daca el va fi facut public sau nu, stabilind totodata daca va fi difuzat integral, trunchiat sau daca va fi rescris.

Pentru ziaristi, comunicatul este un "instrument de lucru si de referinta" - in cazul in care furnizeaza informatii despre subiecte ce vor face obiectul unor materiale mai ample (reportaje, anchete, interviuri) - sau "un produs finit" - in cazul cand este publicat direct, fara a declansa un efort suplimentar de documentare din partea redactiei (B. Dagenais, 1990, p. 40). Principalele criterii de evaluare a imporAZtantei unui comunicat sunt, pentru jurnalisti, noutatea informatiei, interesul pe care aceasta 1-ar putea avea pentru publicul ziarului, al revistei sau al postului si calitatea redactarii textului (ce ar trebui sa fie cat mai apropiata de scriitura jurnalistica).

Referindu-se la valurile de comunicate care invadeaza redactiile, N. Bakenhus ii indeamna pe jurnalisti sa intampine "fluxul de hartie din corespondenta zilnica cu un scepticism binevoitor", ceea ce inseamna ca jurnalistii trebuie sa verifice, inainte de a publica, gradul de interes al informatiilor din comunicat, acuratetea informatiilor, adecvarea lor la profilul institutiei de presa ce preia comunicatul (N. Bakenhus, 1998, pp. 113-114).

Este evident deci ca nu orice text este acceptat de jurnalisti; de aceea, cel ce redacteaza comunicatele de presa trebuie sa fie un specialist, sa aiba o pregatire solida in acest domeniu. El trebuie sa cunoasca specificul presei (sa stie ce este o stire pentru jurnalisti), sa cunoasca foarte bine organizatia pentru care lucreaza, sa stie sa redacteze corect si atractiv (din punct de vedere jurnalistic) un text, sa aiba abilitatea de a genera stiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.