Comunicarea sportiv-antrenor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.19

nivel:

Prin expresii gen “Hai ca se poate”, “nu e nimic urmatoarea faza o facem”. Toate acestea fac parte din comunicarea verbala care are importanta sa, dar cum se stie la antrenament nu prea este timp de explicatii iar comunicarea verbala de cele mai multe ori este mai importanta. Fata incruntata a antrenorului, ochi dati peste cap,semn de dezaprobare din cap si altele, in gener[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea sportiv-antrenor

Prin expresii gen “Hai ca se poate”, “nu e nimic urmatoarea faza o facem”. Toate acestea fac parte din comunicarea verbala care are importanta sa, dar cum se stie la antrenament nu prea este timp de explicatii iar comunicarea verbala de cele mai multe ori este mai importanta. Fata incruntata a antrenorului, ochi dati peste cap,semn de dezaprobare din cap si altele, in general au un effect foarte puternic asupra sportiviilor.

Un semn de aprobare sau o mimica a fetei pozitiva din pareta antrenorului la momentul potrivit, poate sa dea sportivului, pulseul de energie necesar pentru castigarea unei competitii daca acesta se afla intr un moment critic din punct de vedere psihic. Cunoasterea si intalegerea termenilor de specialitate din partea sportivului, poate usura foarte mult treaba antrenorului in a se face intales. O constientizare corecta a proprilor calitati motrice si erori de tehnica si in mod special al propriului organism in combinatie cu o dorinta mare si echilibrata de performanata, poate inlesni foarte mult comunicarea sportiv antrenor.

Deoarece sportivul este agresat foarte puternic din punct de vedere fizic si psihic pe durata antrenamentelor si a competitiilor in combinatie cu alte pobleme: accidentari, probleme de familie etc. antrenorul de cele mai multe ori va deveni un punct de echilibru si in viata personala a sportivului formanduse relati la fel de apropiate ca intr-o familie normala “performanta incepe din vestiar”. Din aceste motive am putea spune ca antrenorul este putin obligat sa aiba o capacitate de intalegere si exprimare putin superioara sportivului.

Toata lumea a auzit de antrenorii care isi abuzeaza sportivii psihic prin expresii “nu ai o treaba” , “da faci si tu ceva astazi”, acest gen de abuz este dezastros pe termen lung, lasand aproape inevitabil sportivul cu sechele, prin urmare influentandui capacitatea de efort, dorinta de sacrificiu, ajunganduse in cazuri mai extreme pan la abandonarea sportului de performanta. In sportul de performanata am putea spune ca formularea unei critici, trebuie dusa pana la gradul de arta, de a fi capabil de a formula o critica complexa, dar exprimata intr-un mod foarte simplistic pentru a se evita dupa cum am mentionat mai sus confuzii, in cadrul colectivului de lucru (antrenor, manager,patron, etc.).

Majoritatea sportivilor pornesc cu o dorinta de afirmare de a castiga foarte mare, lucru care ii poate “intuneca” judecata in anumite momente. Din acest motiv cunoasterea unor elemente de psihologie din partea antrenorului pot ajuta la “cizelarea” acestor sentimente prin implementarea unor principi de morala, fair play. In tara noastra problemele de comunicare antrenor sportiv sunt foarte evidente. Cazurile de certuri intre sportiv antrenori fac audienta multor televiziuni si ziare desi presa este raspunzatoare si pentru lansarea sportului la nivelul la care este astazi. La un nivel de performanata mai ridicat demonstrarea unnui nivel de maturitate in exprimare este aproape obligatoriu si din partea antrenorului si sportivului deoarece fiind persone publice fiecare pas fiindule urmarit si chiar difuzat la nivel national.

Cazurile “antrenorul a spus” sau “sportivul a spus” au distrus cariere intregi, probabil de aceea antrenorii si sportivii cu o dictie impecabila (Lucescu, Chivu) si cu o exprimare modesta, impun un grad ridicat de respect. Ca si concluzie am putea spune ca o comunicare buna, poate duce la cresterea performantei sportivului sau colectivului, fiind una din principalele elemente ale performantei si ca o buna comunicare antrenor sportiv face ca drumul spre inalta performanta sa fie mai usor si placut de parcurs.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.