Comunicarea nonverbala in recrutarea si selectia resurselor umane

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.46

nivel: Facultate

3. Recrutarea strategica
Dimensiunea strategica a functiunii de resurse umane nu opereaza cu jumatati de masura .In cazul in care intreprinderea urmareste sa obtina un avantaj concurential prin reducerea costurilor sale , ea trebuie sa-si amelioreze productivitatea prin realizarea unor economii de scara, generalizandu-si politicile de control.Daca intreprinderea doreste ameliorarea cal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea nonverbala in recrutarea si selectia resurselor umane

3. Recrutarea strategica
Dimensiunea strategica a functiunii de resurse umane nu opereaza cu jumatati de masura .In cazul in care intreprinderea urmareste sa obtina un avantaj concurential prin reducerea costurilor sale , ea trebuie sa-si amelioreze productivitatea prin realizarea unor economii de scara, generalizandu-si politicile de control.Daca intreprinderea doreste ameliorarea calitatii si satisfacerea deplina a clientelei , personalul sau trebuie sa fie apt pentru munca in echipa,cooperant si mobilizabil.

- Strategia de inovare: presupune ca in loc de a produce mai mult ,mai ieftin sau mai bine,sa se investeasca intr-un bun (serviciu) diferit,care sa reprezinte altceva decat ceea ce realizeaza concurenta.
- Strategia antreprenoriala: caracteristica intreprinderilor noi, pentru care este important sa demareze activitatea sis a se lanseze pe piata,aceasta strategie nu se bazeaza pe multe proceduri formale,pe reguli si alte reglementari.
- Strategia de crestere: este specifica expansiunii rapide a intreprinderilor ,perioada in care scade numarul proiectelor si programelor cu risc crescut.
- Strategia de profit si de rationalizare: ajunsa la maturitate,intreprinderea a atins un anumit nivel de profit si de rentabilitate pe care doreste sa le mentina.
- Strategia de lichidare: atunci cand intreprinderea se aflla in declin ,se recurge la eliminarea activitatilor nerentabile si la reducerea semnificativa a efectivelor sale,fara sa se mai intreprinda eforturi pentru redresarea situatiei existente.
- Strategia de reviriment:inainte de a simti declinul sau de a pierde o situatie de monopol,multe intreprinderi decid sa actioneze in vederea preintampinarii unor astfel de stadii din viata lor. Legaturile care apar intre strategiile intreprinderii si strategia de recrutare a intreprinderii sunt mult mai complexe,fiind putin posibil ca ele sa fie descrise intr-un spatiu restrans.

4. Procesul de recrutare
Aparitia unor instrumente noi de comunicare continua sa influenteze un proces de recrutare aflat deja in cautarea celor mai bune formule de desfasurare.Procesul de recrutare cuprinde in general toate etapele pe care organizatia isi propune sa le urmeze in cautarea candidatului corespunzator pentru completarea unui post vacant.Recrutarea implica utilizarea unor tehnici si proceduri care pot sa se organizeze in series au in parallel,in vederea examinarii sub lupa a profilurilor candidatilor.

5. Pregatirea recrutarii
Prima etapa a recrutarii corespunde demersului ce are loc de la manifestarea cererii de noi locuri de munca, pana la definirea postului si a profilului candidatului pentru acele cerinte care au fost retinute.
- Exprimarea cererii:orice modificare aparuta in cadrul unei intreprinderi trebuie sa aiba correspondent in organizarea acesteia .Cu cat amploarea acestei modificari este mai mare, cu atat implicatiile sale organizatorice vor fi si ele mai intense.
- Analiza cererii: inainte ca operatiunile de recrutare sa fie lansate ,se verifica oportunitatea cererii.
- Descrierea postului:descrierea postului solicitat de intreprindere este o conditie indispensabila a recrutarii.Orice candidat trebuie sa dispuna de cea mai obictiva sic ea mai completa informare,atat in ceea ce priveste misiunea care ii este propusa , cat si asupra responsabilitatilor care ii revin si a locului pe care il va ocupa in cadrul noii structuri.
- Definirea profilului candidatului: cea de-a treia faza a pregatirii recrutarii are ca obiectiv sa descrie persoana ideala care poate ocupa acest post , indicand cea mai mare parte a insusirilor ce se asteapta din partea acesteia(formare,experienta,varsta minima).

6. Cautarea candidaturilor
Posturile care apar intr-o intreprindere pot fi propuse personalului acesteia sau pot fi oferite candidatilor din afara.Prioritatea acordata resurselor interne este o constanta a numeroaselor politici de recrutare adoptate astazi de intreprinderile din intreaga lume.O astfel de alegere ofera ocazia unei desfasurari normale a politicilor de promovare si de cariera.

7. Candidaturi externe.Surse de recrutare
O intreprindere mica va recruta in timpul unui an un numar redus de personae, in timp ce o intreprindere mare poate angaja chiar cateva sute ,si este putin probabil ca pentru acest lucru sa recurga numai la potentialul sau intern.

8. Campania de anunt al recrutarii
Tehnicile si metodele de marketing au permis intreprinderii sa-si adapteze mai bine oferta de produse la cerintele pietii,exprimate prin cererea consumatorilor.Optica de marketing s-a dovedit compatibila si eficace si in alte domenii diverse.Aceasta optica este utilizata in multe intreprinderi si in domeniul recrutarii personalului si ea imprumuta multe dintre elementele specifice campaniei publicitare.

9.Selectia candidatilor
Aceasta etapa a procesului de recrutare a inregistrat in ultimul timp schimbari importante ,ca urmare a degradarii continue a pietei muncii si a cresterii impresionante a candidaturilor spontane.Pentru a-si conserva sau chiar intari propria imagine pe aceasta piata ,orice intreprindere trebuie sa raspunda tuturor cererilor de recrutare sis a le selecteze in urma unui demers complex care presupune:
- receptia raspunsului
- preselectia
- intocmirea dosarelor de candidature
- convocarea pentru intretinere
- selectia catorva dintre cei mai buni candidate
- prezentarea la responsabilii ierarhici

Trebuie retinut faptul ca ,dupa fiecare faza a selectiei, raspunsul trebuie dat cat mai repede posibil.Termenul de opt zile este considerat maxim atunci cand candidatul primeste un raspuns negative, iar cand candidature este retinuta ,prima intalnire nu trebuie sa depaseasca doua saptamani de la primirea curriculum-ului vitae sau a formularului de contact.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.