Comunicarea manageriala

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Managerul, ca persoana care gestioneaza resursele materiale, financiare si umane ale unei organizatii isi asuma functii specifice (Fayol): planificare, organizare, comanda, coordonare si control. Exercitarea fiecareia din aceste functii presupune comunicarea cu ceilalti membrii ai organizatiei si cu persoane, grupuri sociale si institutii exterioare organizatiei. Bunul mers al intregii organizatii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea manageriala

Managerul, ca persoana care gestioneaza resursele materiale, financiare si umane ale unei organizatii isi asuma functii specifice (Fayol): planificare, organizare, comanda, coordonare si control. Exercitarea fiecareia din aceste functii presupune comunicarea cu ceilalti membrii ai organizatiei si cu persoane, grupuri sociale si institutii exterioare organizatiei. Bunul mers al intregii organizatii, supravietuirea ei in mediul social, depind de modul in care managerul gestioneaza o a patra resursa, de natura subtila - informatia.

S-a spus: informatie = putere. De fapt circulatia informatiei - comunicarea - este cea care leaga intre ele celelalte resurse. In si prin activitatea sa, managerul stabileste structurile si imprima stilul de comunicare, isi consolideaza puterea. Formula de mai sus ar putea fi exprimata: comunicare = putere. Managerul exista ca putere reala in organizatie si isi indeplineste functiile comunicand:

Planificarea activitatii se bazeaza pe o ampla informare interna asupra resurselor materiale, financiare, umane, asupra disfunctiilor si problemelor interne cat si pe informare externa asupra situatiei de pe piata, a diferitelor evenimente care afecteaza organizatia, informare vitala mai ales in conditiile unei situatii dinamice, cum este cea din societatea romaneasca "in tranzitie". Calitatea deciziilor luate depinde de calitatea si cantitatea de informatie de care dispune managerul la un moment dat.

Deciziile manageriale, concretizate in obiective si planuri de realizare sunt apoi comunicate tuturor celor implicati in realizarea lor.Organizarea - functie subsecventa planificarii, presupune stabilirea si atribuirea de sarcini, determinarea structurilor functionale, stabilirea termenelor si a parametrilor de executare a sarcinilor (cine, ce, cum, cand are de facut). Alocarea resurselor organizatiei este mediata de comunicarea interna, deci eficienta organizarii depinde, alaturi de competenta managerului, de felul in care se informeaza si ii informeaza pe ceilalti.

Comanda - functia cea mai sensibil determinata de comunicare - consta in directionarea subordonatilor pentru atingerea obiectivelor prin dispozitii, ordine, instructiuni. Modul in care managerul isi "conduce" oamenii spre obiective, delegarea responsabilitatilor, motivarea pentru munca depind de stilul de comunicare.Coordonarea resurselor si compartimentelor functionale pe parcursul realizarii obiectivelor, climatul de colaborare, atenuarea tensiunilor, rezolvarea conflictelor si depind si ele de stilul de comunicare si de tactul managerului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.