Comunicarea manageriala

5x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Indivizii, ca membri ai diverselor grupuri sociale, comunica intre ei in diverse contexte, explicit sau nu, acest atribut fiind esential in competitia sociala; ei vizeaza o comunicare eficienta/eficace, respectiv vizeaza a impune o anumita directie de actiune, o anumita idee etc. Din punctul de vedere al participantilor la un proces de comunicare, respectiv al contextului in care el are loc, aceas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea manageriala

Indivizii, ca membri ai diverselor grupuri sociale, comunica intre ei in diverse contexte, explicit sau nu, acest atribut fiind esential in competitia sociala; ei vizeaza o comunicare eficienta/eficace, respectiv vizeaza a impune o anumita directie de actiune, o anumita idee etc. Din punctul de vedere al participantilor la un proces de comunicare, respectiv al contextului in care el are loc, aceasta poate fi:

-intre doi sau mai multi indivizi (de tip interpersonal); acest tip de comunicare predomina in mai toate activitatile umane, intrucat atunci cand este vorba de comunicare intre institutii/companii/firme ea ia adesea forma interpersonala; totusi, comunicarea interpersonala se regaseste in toate contextele zilnice din viata persoanei, din viata familiei, fara asociere cu organizatiile din care ei fac parte;

-la nivelul unei structuri organizatorice, respectiv in cadrul organigramei fiecarei companii, denumita comunicare organizationala; este vorba de procedurile de comunicare statuate formal prin organigrama, cat si cele de tip informal, care au loc intre grupuri/echipe de salariati; acest tip de comunicare prezinta un interes aparte pentru management intrucat eficienta ei conditioneaza performanta in afaceri;

-intre structuri organizatorice, respectiv intre doua sau mai multe companii/firme, cand se urmeaza anumite sabloane/modele; un tip aparte de comunicare de acest fel este negocierea intre firma si furnizorii ei, clientii ei, alte grupuri de interes; este de mentionat ca acest tip de comunicare are loc, ca mod de realizare, tot intre doua sau mai multe persoane ce sunt imputernicite sa reprezinte diverse organizatii sau institutii.

Metodologic, putem spune ca sintagma comunicare manageriala echivaleaza in buna masura cu sintagma comunicare organizationala; totusi, comunicarea manageriala include si procesele de comunicare pe care le angajeaza zilnic firma cu entitati din exteriorul ei, respectiv cu diverse grupuri de interese. Din punct de vedere al managementului, comunicarea este unul dintre "instrumentele" cel mai frecvent apelate de sef/manager pentru a-si coordona echipa pe care o conduce, pentru a se face inteles si a polariza in jurul sau efortul celorlalti, pentru a atinge in comun anumite obiective. Astazi devine decisiva abilitatea managerilor in a comunica, indeosebi pe fondul "exploziei" componentei de IT in societate, al "exploziei" comunicarii prin Internet, al extinderii retelelor de telefonie mobila etc.

15.2. Factori perturbatori in comunicarea organizationala

Din punct de vedere al managementului, o atentie speciala revine comunicarii organizationale, incercandu-se a identifica cine sau ce anume influenteaza negativ procesele de comunicare din organigrama si, respectiv, cine sau ce anume influenteaza pozitiv aceleasi procese; este evident ca se vizeaza a obtine in final o comunicare cat mai eficienta care sa sprijine direct performanta organizatiei de afaceri. Asadar, eficienta actului de comunicare organizationala ramane dependenta de emitent, receptor, canal de transmitere, insa si de factori conjuncturali, de anumite contexte specifice intr-un caz sau altul.

In plus, grupurile/echipele constituite in organigrama interactioneaza formal si informal, ceea ce conduce la o amplificare a problematicii comunicarii zilnice pe ansamblul organigramei. Referindu-ne la comunicarea organizationala, orice manager este interesat, de regula, de factorii perturbatori in calea comunicarii; acesti factori se mai numesc si bariere in calea comunicarii; ei fac ca un mesaj transmis in anumite conditii sa fie receptionat de o anumita maniera, respectiv sa fie distorsionat, filtrat, modificat, denaturat etc. fata de sensul sau sau intentia emitentului. Astfel spus, calitatea comunicarii organizationale poate sa fie afectata negativ de mai multi factori intre care amintim urmatorii:

a)Ambiguitatea de sens a cuvintelor poate sa defavorizeze procesul de comunicare, in principal generand o perceptie eronata din partea receptorului, fata de intentia si/sau ideea pe care doreste sa o transmita emitentul; discutam de o bariera de natura semantica ce survine intre emitent si receptor, bariera ce poate denatura sensul comunicarii intre cei doi.

Acest tip de factor de influenta negativa asupra comunicarii ramane perfect valabil si pentru contextele zilnice specifice relatiilor inter-umane. De exemplu, o dispozitie de extindere a unei proceduri de marketing poate insemna pentru manager o "crestere a cotei de piata", insa pentru subordonat poate insemna un timp de lucru suplimentar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.