Comunicarea in stiluri de conducere

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Traim intr-o lume post-istorica sau post-moderna in care idealul egalitatii si al libertatii promoveaza valori ca toleranta, non-conflictul, pacea. Unii numesc aceasta lume ca apartinind erei informatiei. Accentul s-a deplasat dinspre munca spre cunoastere: cunoasterea practica si teoretica, dinspre producere de bunuri spre producere de servicii.

Pe de alta parte traim intr-o lume [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea in stiluri de conducere

Traim intr-o lume post-istorica sau post-moderna in care idealul egalitatii si al libertatii promoveaza valori ca toleranta, non-conflictul, pacea. Unii numesc aceasta lume ca apartinind erei informatiei. Accentul s-a deplasat dinspre munca spre cunoastere: cunoasterea practica si teoretica, dinspre producere de bunuri spre producere de servicii.

Pe de alta parte traim intr-o lume globala in care schimburile de idei, produse, concepte, teorii, informatii, obiceiuri s-au intensificat maximal. In acest dublu context, comunicarea a devenit un concept foarte curtat. De la semiotica la psihologie, de la informatica la retorica, de la sociologie la management, toate aceste domenii circumscriu in termeni proprii si cu mijloace proprii domeniul comunicarii.

Abordarile nu sunt intotdeauna interdisciplinare, chiar si in acest domeniu al comunicarii se manifesta un vid de comunicare, in asa fel incit cu greu cel ce cauta o definitie, o descriere si o taxonomie a conceptului va ajunge la confortul unor expuneri unitare. Citeva din multiplele aspecte ale comuncarii sunt exemplificate de Muchielli tocmai cu scopul de a argumenta nevoia de sinteza a multiplelor rezultate obtinute in acest domeniu al comunicarii din care fac parte scenarii foarte diferite:

"comunicare amicala, fraterna, amoroasa, comunicare cu mama sau cu tata, cu maestrul, cu patronul sau cu reprezentantul ordinii, dialog cu medicul, dialog psihoterapeutic, diferite dispute, examen oral, sustinere de dosar, conferinta, intervievare de catre un necunoscut sau intr-un cadru organizat, seminar de instruire, interviu la angajare, negociere a unor tranzactii comerciale, cerere de informatii, conversatie de salon, ritual de prezentare e.t.c." Confruntata cu aceeasi dificultate,

Dorina Salavastru recurge, pentru a schita cit mai complet posibilele semnificatii ale termenului, la dictionare. Astfel, citeaza definitia elaborata de Encyclopaedia Universalis ca distingind intre planul fizic, material ce presupune posibilitatea de trecere sau transport intre doua puncte, si planul informational, cel care sta la baza teoriei comunicarii de fapt si care presupune "transmitere de mesaje si de semnificatii ale acestora, cind vorbim de comunicare mediatica", si presupune "un emitator sau comunicator care codeaza intr-un mesaj semnificatia indusa de la sursa, oricare ar fi natura materiala a codului utilizat:

semnale acustice, vocale sau nu, semnale optice, semnale directe sau nepermanente, (gesturi), sau, dimpotriva fixate in documente(scriere, fotografie, cinema)" O alta sursa citata de autoarea romanca este An Encyclopedic Dyctionary of Language and Languages, dictionar din care extrage definitia comunicarii ca fiind: "transmiterea si receptatea informatiei intre cel care o semnaleaza si cel care o primeste", fenomen care la rindul sau inglobeaza mai multe etape: "formularea mesajului si encodarea acestuia, transmiterea mesajului, decodarea lui

Si receptarea de catre destinatarul procesului de comunicare" Encilopedia editata de Asher reda o alta definitie comunicarii: "o informatie care se proceseaza intre cei mai neinsemnati doi comunicatori umani introdusi intr-un context si pusi intr-o situatie"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.