Comunicarea in sanatate

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Spre deosebire de procesele care au loc in alte sisteme, comunicarea este un proces cu sens unic (un mesaj o data comunicat nu mai poate fi "sters", ci, in cel mai bun caz, atenuat). Intr-o situatie de declaratie publica (discurs difuzat prin mass-media) mesajele neadecvate pot avea grave consecinte nationale si internationale, iar tentativele de explicare, justificare, reinterpretare nu fac decat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea in sanatate

Spre deosebire de procesele care au loc in alte sisteme, comunicarea este un proces cu sens unic (un mesaj o data comunicat nu mai poate fi "sters", ci, in cel mai bun caz, atenuat). Intr-o situatie de declaratie publica (discurs difuzat prin mass-media) mesajele neadecvate pot avea grave consecinte nationale si internationale, iar tentativele de explicare, justificare, reinterpretare nu fac decat sa accentueze gafa (cf. si proverbul francez "Qui s'excuse s'accuse");
6. Comunicarea este in egala masura digitala (materializata in semen verbale) si analogica (non verbala).

In cazul copiilor, bolnavilor comunicarea analogica (suras, gest de mangaiere) este mult mai importanta decat cea digitala. Prezenta simultana a celor doua procese, unul bazat pe schimbul de semnale lingvistice si celalalt pe impartasirea afectelor dinamiteaza vechile dispute privind prioritatea comportamentului sau cognitiei asupra emotiei, sau dimpotriva, a emotiei traite asupra comportamentului. Reprezentarile sunt capabile sa produca afecte, dupa cum inducerea anumitor afecte genereaza reprezentari.

In interactiunea comunicativa reala, competenta socio-culturala (raportul de forta, de statut) al interlocutorilor joaca de asemenea un rol deosebit de important. Comunicarea comporta, dupa cum au stabilit antropologii Scolii de la Palo Alto, un continut si o relatie. Definirea relatiei subiacente continutului, raportul de "putere" sunt esentiale in structurarea comunicarii. Un mare numar de raporturi sociale (profesor/elev, patron/subaltern, parinte/copil) sunt raporturi prestabilite, ce fixeaza identitatea sociala, rolurile si stilul de comunicare al protagonistilor.

Raportul de "putere" poate fi definit prin raportare la trei axe:
1. Axa simetrie/asimetrie. In raportul simetric interlocutorii se percep ca egali, isi trimit mesaje "in oglinda" (este cazul prietenilor, colegilor). In raportul asimetric (ierarhic) pozitiile, atitudinile si mesajele sunt extrem de diferite. Raportul vertical cunoaste o pozitie inalta (sef, expert, profesor, parinte) si o pozitie joasa (subaltern, neofit, elev, copil); pozitiile rezulta dintr-o situatie obiectiva ca in cazul relatiei patron/subaltern sau dintr-o situatie subiectiva: sentiment de inferioritate sau superioritate.

Este foarte interesant de urmarit cum o relatie ierarhica gliseaza spre una complementara (raporturile barbat/ femeie sau parinte/copil).
2. Axa distanta/proximitate. Proximitatea caracterizeaza relatiile de intimitate, solidaritate. Distanta marcheaza relatiile cu necunoscutii, strainii, oficialitatile. 3. Axa convergenta/divergenta intre protagonisti. Aceasta polarizare se poate actualiza la nivelul opiniei (acord/dezacord), intereselor (cooperare/competitie), afinitatii (atractie/repulsie), sentimentelor (simpatie, dragoste/antipatie, ura).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.