Comunicarea in procesul de negociere

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prima impresie despre partenerul de afaceri, se formeaza in primele patru minute ale primului contact. Este impresia cea mai stabila si, daca nu intervin erori grave de perceptie, este si cea mai adecvata. Sansa primei impresii o avem doar o singura data.
Componentele de baza ale stilului de comunicare sunt: distanta, privirea si contactul vizual, postura trupului, fizionomia, mimica, gesti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea in procesul de negociere

Prima impresie despre partenerul de afaceri, se formeaza in primele patru minute ale primului contact. Este impresia cea mai stabila si, daca nu intervin erori grave de perceptie, este si cea mai adecvata. Sansa primei impresii o avem doar o singura data.
Componentele de baza ale stilului de comunicare sunt: distanta, privirea si contactul vizual, postura trupului, fizionomia, mimica, gestica, vorbirea, tonul si inflexiunile vocii, pauzele si ritmul vorbirii, ascultarea, imbracamintea si accesoriile, imaginea de sine, sociabilitatea si dominanta psihologica.

Cea mai mare parte dintre judecatile pe care le formulam, noi despre ceilalti si ceilalti despre noi, sunt bazate pe stilurile de comunicare. Acestea raman relativ stabile in timp, iar diferentele intre stilurile individuale de comunicare raman la fel de stabile.
Se poate admite ca stilul personal de comunicare este un dat individual, ca si temperamentul, spre exemplu, dar numai pana la un punct. In buna masura, propriul stil de comunicare poate fi modelat sau luat sub autocontrol. Daca, de exemplu, avem un stil de comunicare reflexiv, intrerupt de frecvente pauze de gandire, riscam sa fim dominati usor de un partener cu un comportament energic si dinamic.

Daca ne cunoastem propriul stil si daca il evaluam corect pe al partenerului, putem recurge la ajustari si adaptari care diminueaza riscurile.Doua prime trasaturi de personalitate si forte comportamentale, in raport cu care diferentiem stilurile de comunicare, sunt dominanta si sociabilitatea.
Dominanta este tendinta de a etala o atitudine parentala, preocupata, de a manifesta o forma de ingrijorare, de a predomina si de a acapara sau controla timpul si spatiul destinat comunicarii bilaterale sau de grup. Avem tendinta de a cadea in doua categorii de dominanta: dominanta slaba si dominanta puternica.

Dominanta slaba este aceea in care interlocutorii tind sa fie cooperativi si sunt nerabdatori sa-i ajute pe altii. Ei nu tin atat de mult sa se afirme si sa impuna, cat sunt dispusi sa se lase orientati, controlati sau chiar stapaniti.
Dominanta puternica este aceea in care interlocutorul impune, orienteaza si da sfaturi, chiar si atunci cand nimeni nu le cere. El emite pretentii si este mereu dornic de afirmare, mereu gata sa controleze si sa stapaneasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.