Comunicarea didactica la elevii cu CES

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.45

nivel: Facultate

In multe tari s-a cazut de acord asupra faptului ca elevii cu deficiente mintale au dreptul egal de a invata alaturi de copiii normali, in aceeasi scoala.

Schimbarile care au loc in toate domeniile vietii sociale au afectat viata scolara, astfel incat noile prevederi ale scolii moderne propun ca toti elevii sa aiba sanse egale la educatie si sa li se ofere posibilitatea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea didactica la elevii cu CES

In multe tari s-a cazut de acord asupra faptului ca elevii cu deficiente mintale au dreptul egal de a invata alaturi de copiii normali, in aceeasi scoala.

Schimbarile care au loc in toate domeniile vietii sociale au afectat viata scolara, astfel incat noile prevederi ale scolii moderne propun ca toti elevii sa aiba sanse egale la educatie si sa li se ofere posibilitatea de a fi integrati in societate.

Educatia pentru toti a fost definita (Salamanca, 1994) ca acees la educatie si calitatea acesteia pentru toti copiii. S-au identificat doua obiective generale:

1. asigurarea posibilitatii participarii la educatie a tuturor copiilor, indiferent de cat de diferiti sunt ei. Participarea presupune, in primul rand, acces si apoi gasirea cailor ca fiecare sa fie integrat in structurile care faciliteaza invatarea sociala si individuala, sa-si aduca contributia si sa se simta parte activa a procesului. Accesul are in vedere posibilitatea copiilor de a se integra in scoala si de a raspunde favorabil solicitarilor acesteia.

2. calitatea educatiei, se refera la gasirea acelor dimensiuni ale procesului, continuturilor invatarii si calitatii agentilor educationali, care sa sprijine invatarea tuturor, sa asigure succesul, sa faca sistemul deschis, flexibil, eficient si efectiv. Comunicarea, consilierea si orientarea elevilor cu cerinte educative speciale genereaza sarcini delicate si dificile pentru dascali. Ca sa le rezolve competent, ei trebuie sa fie informati, formati si dedicati.

Pentru a se adresa tuturor copiilor si a deveni deschisa, flexibila, adaptata si orientata spre fiecare si pentru toti, educatia trebuie sa presupuna in practica o schimbare de optica. Este vorba de o noua orientare care pune accentul pe cooperare, parteneriat, invatare sociala si valorizarea relatiilor positive, umaniste in educatie.

Aceasta orientare are in vedere schimbari in urmatoarele componente:
1. Educatie - Educatie in general, cu referire la principii, proces, produs si beneficiar.
2. Scoala - Educatia scolara, care se refera la abordarea generala, strategii si durata programelor propuse.

3. Societate - Legaturile necesare intre formele educatiei si agentii acesteia, ceea ce inseamna, in primul rand, nevoia de parteneriat social (familie, comunitate, societate) pentru indeplinirea sarcinilor educatiei moderne.
4. Individ - Se pune accentul pe valorizarea fiecarei persoane, pe o abordare pozitiva, umanista a relatiilor si a rolului fiecarui participant la procesul educational.

Conform principiului respectarii particularitatilor individuale ale elevului si educatia trebuie adaptata la nevoile copilului. Consilierea individuala este considerata o activitatea foarte importanta. Elevul este ajutat sa isi cunoasca situatia prezenta si sa anticipe situatii viitoare, in care isi poate folosi caracteristicile si potentialul pe o cale satisfacatoare pentru sine si benefica pentru societate.

Astfel comunicarea didactica capata, din ce in ce mai mult valentele unei comunicari terapeutice, devine mai profunda, capata forma comunicarii totale, prin tot felul de mijloace, care ii sporesc eficienta: jocul, modelarea, comunicarea cu ajutorul imaginilor si cuvintelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.