Comunicarea cu sine

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Desigur, cine stie sa comunice bine poate comunica celorlalti, indivizi, grupuri sau chiar mase, propriile sentimente, idei sau viziuni. Dar cine poate comunica bine cu sine isi poate asigura o stare interioara de bine, fericire, bucurie, dragoste si extaz. Felul in care traim si realizarile noastre depind de modul in care comunicam cu noi insine. Dupa Freud, Lacan si Foucaqult, care cred ca sunte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea cu sine

Desigur, cine stie sa comunice bine poate comunica celorlalti, indivizi, grupuri sau chiar mase, propriile sentimente, idei sau viziuni. Dar cine poate comunica bine cu sine isi poate asigura o stare interioara de bine, fericire, bucurie, dragoste si extaz. Felul in care traim si realizarile noastre depind de modul in care comunicam cu noi insine. Dupa Freud, Lacan si Foucaqult, care cred ca suntem incapabili de a , in loc de a invoca formula socratica inscrisa pe templul lui Apolo de la Delphi, "Cunoaste-te pe tine insuti", e mai bine sa spunem: "Comunica bine cu tine insuti".

Daca examinam aceasta comunicare cu sine sub aspectul sub care noi acordam semnificatie evenimentelor sau intimplarilor din viata noastra, putem intele mai bine situatia din perspectiva interpretarii pe care Mircea Eliade o da Mioritei. Adevarata si poate singura noastra libertate, care functioneaza de altfel si ca un principiu al cresterii, al maturizarii, al evolutiei, este faptul ca noi suntem cei care acordam semnificatiile, cei care, mai precis, putem resemnifica. Pentru ca nimic nu are alta semnificatie decat aceea pe care i-o atribuim noi.

Daca suntem capabil sa vedem in orice experienta, chiar si intr-un esec ceva semnificativ sau chiar avantajos pentru ceea ce urmarim, atunci ceea ce altadata simturile interpretasera ca plictiseala sau neplacere, ca tristete sau durere, va fi resemnificat.
Programarea neuro-lingvistica a lui John Grinder si Richard Bandler are in vedere tocmai aceasta comunicare in primul rind cu sine si apoi cu ceilalti. Ea ia in considerare pe de o parte creierul uman, pe de alta limbajul cu ajutorul caruia comunicam si inseamna simplu si scurt spus programarea felului in care limbajul, atat verbal cat si neverbal, afecteaza sistemul nostru nervos.

Daca analizam termenii NLP (Neuro-Linguistic Programming) vedem ca "Neuro" inseamna modul in care functioneaza creierul si sistemul nervos iar "Linguistic" modul in care sunt codate si ordonate inregistrarile neuronale si in care comunicam, verbal sau nonverbal, cu noi insine si cu ceilalti.Desigru, totul este gindit asa cum o cere Gregory Bateson - pentru care intelepciunea rezida in capacitatea de a constientiza ca esti parte dintr-un sistem,

pe care el il evoca prin metafora mai inainte mentionata a orchestrei - dintr-o perspectiva sistemica pentru care mintea si trupul sunt parti ale aceluiasi sistem NLP este un ghid pentru utilizarea creierului prin intermediul comunicarii cu sine stapanirea propriei minti - Abilitatea de a stapani starile in care te gasesti prin controlarea propriului creier (Bandler) - si a comunicarii cu ceilalti, a modelarii -Studiul excelentei umane si modul in care aceasta poate fi reprodusa (Grinder).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.