Comunicarea - generalitati

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Din secolul al XVI-lea termenului i se asociaza Asi un inyeles nou: "a transmite", o data cu dezvoltarea poAstei Asi a drumurilor. Din secolul al XIX-lea sensul de "a transmite" trece pe primul plan ca o consecinya a dezvoltarii unor tehnici moderne de comunicayii - telegraful, telefonul. "In contextul noilor mijloace de comunicare - radio, cinema, televiziune - termenul adecvat ar fi cel de comun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea - generalitati

Din secolul al XVI-lea termenului i se asociaza Asi un inyeles nou: "a transmite", o data cu dezvoltarea poAstei Asi a drumurilor. Din secolul al XIX-lea sensul de "a transmite" trece pe primul plan ca o consecinya a dezvoltarii unor tehnici moderne de comunicayii - telegraful, telefonul. "In contextul noilor mijloace de comunicare - radio, cinema, televiziune - termenul adecvat ar fi cel de comunicare - difuzare".1 Apariyia comunicarii tehnice pe langa cea naturala implica o schimbare a sensului termenului.

Inyelesurile termenului de comunicare Asi intenyia de a defini procesul comunicarii din prisma diferitelor discipline Astiinyifice,
modele teoretice adoptate, abordari metodologice, au creat inflayie in
1 Missika J.L., Woltons, La folle du logis. La television dans les societes contemporaines, Paris, Fayard, 1983, p.153
definirea comunicarii.

In dorinya de a inyelege acest proces de proliferare semantica, cercetatorii americani Franc E.X.Dance Asi Carl E.Lsrson au adunat in urma cu aproape douazeci de ani intr-o carte peste 126 de definiyi ale comunicarii. Cert este ca nici o formulare nu a fost exhaustiva.
Comunicarea nu reprezinta acelaAsi lucru pentru un biolog, un filosof, un lingvist, un sociolog, un psiholog, un cibernetician sau pentru un orator.

Astfel pentru un biolog ca Edward O.Wilson "...comunicarea este o acyiune a unui organism sau a unei celule care altereaza modelele probabile de comportament ale altui organism, sau ale altei celule, intr-o maniera adaptativa pentru unul sau pentru ambii participanyi".
Bineinyeles ca la o asemenea definiyie se aud proteste din partea informaticienilor, sociologilor Asi mai ales psihologilor care nu concep comunicarea in absenya unui subiect dotat cu conAstiinya, chiar daca acesta nu este intotdeauna conAstient de informayia pe care o transmite.

Carl I.Hovland, Irving I.Janis, Harold H.Kelley inyeleg prin comunicare, procesul prin care un individ (comunicatorul) transmite stimuli, de obicei verbali cu scopul de a schimba comportarea altor indivizi. Desigur ca Asi impotriva acestei definiyii s-au facut auzite nemulyumiri deoarece nu orice tip de comunicare urmareAste sa provoace modificari comportamentale. Nici definiyia formulata de filosoful american Charles Morris, care a incercat sa acopere exigenyele particulare ale cat mai multor discipline nu este considerata mulyumitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.