Comunicarea

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Inovatiile in vocabular si in gramatica pleaca tot de la indivizi. Dar, pentru a se impune, cuvintele si formele noi trebuie sa corespunda unor nevoi reale ale comunicarii in etapa respectiva. Se impun, in limba, acele inovatii care corespund legilor limbii, care se pot incadra in sistemul ei functional.

Originea limbii
Discutand problema originii vorbirii, cercetatorii fac r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea

Inovatiile in vocabular si in gramatica pleaca tot de la indivizi. Dar, pentru a se impune, cuvintele si formele noi trebuie sa corespunda unor nevoi reale ale comunicarii in etapa respectiva. Se impun, in limba, acele inovatii care corespund legilor limbii, care se pot incadra in sistemul ei functional.

Originea limbii
Discutand problema originii vorbirii, cercetatorii fac referirela procesul prin care omul s-a desprins de lumea animala si a inceput sa gandeasca si sa-si exprime gandurile prin limbaj articulat.Cu toate dificultatile pe care le prezinta, problema originii vorbirii a
preocupat pe multi filozofi, psihologi si lingvisti, din antichitate si pana astazi.

Modul cum au tratat si au rezolvat diferiti ganditori problema originii vorbirii a depins atat de felul lor de a concepe lumea, cat si de nivelul de dezvoltare a diferitelor stiinte,de gradul de perfectionare a metodelor cercetarii stiintifice din epoca respectiva.In rezolvarea problemei caracterului primelor cuvinte, s-au reflectat doua conceptii. Una sustine ca numele obiectelor decurg din natura lor, ca fiecare cuvant este o oglindire, o imagine a lucrului pe care il denumeste; alta, dimpotriva, socoteste ca numele obiectelor au fost stabilite de oameni printr-o conventie.

Filozoful grec Platon (429-347 i.e.n.), unul dintre cei mai mari ganditori ai antichitatii, arata, in dialogul Cratylos, ca numele sunt instrumente de cunoastere a lucrurilor, deoarece numele redau insusiri esentiale ale obiectelor pe care le denumesc. Pentru savantul si filozoful grec Aristotel (384-321 i.e.n.), discipol al lui Platon, cuvintele sunt simboluri, semne ale lucrurilor. Datorita conventiei dintre oameni, cuvintele sunt, dupa parerea lui, echivalentele lucrurilor, imaginile lor evocatoare.

Din secolul al V-lea i.e.n. si pana in zilele noastre, diversele teorii asupra originii vorbirii au continuat, de fapt, cu unele variante, cele doua teze initiale:cea a caracterului natural si cea a conventiei. Dintre reprezentantii teoriei sociale, istoricul roman de origine greaca Diodor din Sicilia (secolul I i.e.n.) a aratat ca primii oameni s-au strans in grupuri de frica fiarelor si au invatat sa se ajute unii pe altii. Glasul lor, mai intai nearticulat, a inceput treptat sa emita sunete articulate. Limba este produsul dezvoltarii istorice a societatii. Ea a aparut in colectivitatea oamenilor primitivi odata cu gandirea, in procesul muncii, din necesitatea comunicarii reciproce.

Caracteristici ale comunicarii verbale ( orale)
Cand amintim de comunicarea verbala trebuie neaparat sa amintim si de trasaturile acesteia.In primul rand, caracterul simbolic ce o deosebeste net de toate sistemele de semnalizare sonora intalnite in lumea animala. Expresie directa a reactiei la schimbari concrete din mediul exterior sau din propriul organism, "graiul" animalelor este lipsit de detasarea necesara pentru instituirea unui sistem conventional de semne arbitrare, propice obiectivarii emitatorului, de felul celui pe care se bazeaza vorbirea umana. Numai aceasta din urma se dovedeste capabila sa obtina acea "dislocare" (cainele latra pentru a semnala aparitia hotului, nu insa si pentru a-ti povesti ca a venit un hot alaltaieri).

O alta trasatura este productivitatea: aceasta se refera la capacitatea oricarui vorbitor de a enunta fraze alcatuite de el insusi chiar in clipa rostirii lor. Exista si formule prefabricate pe care le reproduce in situatii fixe, dar, in general, omul cand vorbeste, nu repeta aidoma, ca pasarea, un cantec invatat, ci construieste de fiecare data secvente a caror paternitate ii apartine. Lucrul nu ar fi posibil fara existenta unei gramatici interiorizate, adica a unui sistem de reguli implicite, care, actionand asupra unui vocabular memorat, sa-i permita sa elaboreze enunturi inteligibile pentru orice interlocutor ce dispune de un mecanism asemanator de produs mesaje verbale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.