Comunicarea

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.28

nivel: Liceu

Potrivit lui Roman Jakobson,fiecare dintre factorii comunicarii determina o anumita functie a limbajului.
1.Emitatorul(locutorul) este cel care emite mesajul.Pe emitator se centreaza functia emotiva deoarece el are drept scop exprimarea propriei atitudini fata de continutul mesajului.La nivel lingvistic aceasta functie se manifesta prin prezenta verbelor si pronumelor de persoana I,a propoz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicarea

Potrivit lui Roman Jakobson,fiecare dintre factorii comunicarii determina o anumita functie a limbajului.
1.Emitatorul(locutorul) este cel care emite mesajul.Pe emitator se centreaza functia emotiva deoarece el are drept scop exprimarea propriei atitudini fata de continutul mesajului.La nivel lingvistic aceasta functie se manifesta prin prezenta verbelor si pronumelor de persoana I,a propozitiilor exclamative si interrogative.

2.Receptorul sau destinatarul este cel care primeste mesajul de la emitator,pe el se centreaza functia conativa/persuasiva.
Functia conativa orienteaza enuntul catre receptor si se exprimaa grammatical prin verbe si pronume de persoana a II ,prin substantive in vocativ si verbe la imperativ.
3.Pe mesaj este centrata functia poetica sau estetica.Aceasta functie este predominanta in arta verbala,o regasim in textele literare si este cea care apeleaza cel mai mult la valoarea conotativa(sensul figurat al cuvintului).

4.Contextul sau referentul se refera la functia referentiala sau denotativa(propriu).Adica la ceea ce se refera enuntul amitatorului.Aceasta functie este predominanta in cayul textelor stiintifice cu caracter conotativ apeleaza la sensuri denotative a cuvintelor iar expresivitatea este zero.
5.Pe canal este centrata functia fatica prin care emitatorul se asigura ca receptorul a primit corect informatia si ca intre ei contactul nu a fost interrupt.

6.Pe cod este centrata functia metalingvistica.Codul reprezinta sistemul comun de cuvinte/semene ale emitatorului si receptorului.
Particularitatile comunicarii verbale:
1.este bidirectionala
2.are functie de transmitere comunicativa dar si sociala
3.implica un grad ridicat de risc deoarece esecul in planul transmiterii poate avea esfetcte in cadrul social;
4.decodajul este complicat de faptul ca oricarui continut I se asociaza transmiterea unei anumite intentii care nu este intotdeauna foarte evidentiata.

Elementele nonverbale ale comunicarii:
1.gesturi
2.mimica
3.fizionomie
4.atitudini ale corpului
5.distanta dintre interlocutori

Elemente paraverbale:
1.muzicale:intonatie,inflexiuni ale vocii,ritm,tonalitate,debit verbal etc.
2.nearticulate:tuse semnificativa,fluierat etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.