Comunicare si limbaj economic

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.40

nivel: Facultate

Limbajul economic traditional s-a dovedit insuficient pentru a explica situatii economice noi. Aceasta insuficienta a determinat economistii sa recurga fie la imprumuturi lingvistice(din fizica, medicina, psihologie, sport, etc.) fie la inventarea unui nou limbaj. Toate acestea au condus la afirmatia potrivit careia stiinta economica ar suferii de "balcanism lingvistic", in consecinta orice incerc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicare si limbaj economic

Limbajul economic traditional s-a dovedit insuficient pentru a explica situatii economice noi. Aceasta insuficienta a determinat economistii sa recurga fie la imprumuturi lingvistice(din fizica, medicina, psihologie, sport, etc.) fie la inventarea unui nou limbaj. Toate acestea au condus la afirmatia potrivit careia stiinta economica ar suferii de "balcanism lingvistic", in consecinta orice incercare de comunicare a rezultatelor sale ar fi nepotrivita, fiind lipsita de sens.

Din perspectiva comunicarii, limbajul economic se dovedeste a fi nu numai "moneda" schimbului de idei, ci si o buna sursa de subiecte ale controverselor dintre economisti. Limbajul economic poate fi abordat sub mai multe forme:Limbajul academic, consacrat in manuale, dictionare si lexicoane isi are sursele in normele Academiei Romane. Limbajul academic are o anumita rigiditate, fiind practic un limbaj inchis. Din acest punct de vedere, economistii s-ar putea impartii in "puristi"(fundamentalisti, conservatori), in nonconformisti si in reformatori.

Limbajul stintific se formeaza si se dezvolta pe fondul limbajului academic sub forma definitilor termenilor economici, definirii conceptelor de baza, dar si a regulilor si principiilor functionarii economiei. Limbajul economic descrie sau explica parti ale economiei sau economia in ansamblul sau cu ajutorul vocabularului consacrat, dar recurgand si la reformalizarea elementelor economice.

Jargonul si argoul "coloreaza" discursul economic, dar din ratiuni diferite: jargonul din motive de diferentiere de restul lumii, iar argoul din motive de prudenta, in raport cu restul lumii. Argoul este extrem de popular si in discursul economistilor consacrati dar si in media. Jargonul: bursier(al brokerilor si dealerilor), tehnocratilor, bancherilor, managerilor, etc.

Conceptia lui Alfred Tarski despre adevarul obiectiv si limbaj
"In cazul unei propozitii, faptul ca ea e satisfacuta sau nu de membrii unui sir, nu mai depinde in nici un fel de proprietatile fiecarui membru al sirului. In consecinta o propozitie este adevarata daca si numai daca orice sir de indivizi o satisface si este falsa daca si numai daca un sir nu o satisface."

Potrivit conceptilor lui Tarski un enunt este adevarat daca lucrurile sunt asa cum le sustine si este fals in caz contrar. Totodata Tarski considera conceptia sa despre corespondenta teoriei adevarului cu faptele neutra, ceea ce inseamna ca stiinta nu este nimic altceva decat o ideologie: Limbajul - obiect constituie enunturile sistemului lingvistic supuse analizei sau limbajul despre care vorbim.Metalimbajul - reprezinta enunturile sistemului lingvistic cu care se vorbeste despre limbajul obiect.

Conceptia lui Karl Popper despre limbaj
"Limbajul nostru este departe de a fi perfect, dar este uimitor de bun. Uimitor de puternic."Limbajul este un instrument al cooperarii umane si o institutie sociala importanta, alaturi de alte institutii precum cele sociale, juridice, religioase sau cele stintifice. Popper aduce noi elemente ale noi conceptii despre limbaj, conceptie fondata pe evolutie si interactiune, reformuland legatura dintre evolutia comportamentului - scop - mijloace - abilitati prin introducerea ideii posibilitatii unor mici mutatii genetice avantajoase selectiei naturale.
In acest cadru se stabilesc principiile fundamentale ale limbajului:

Superioritatea limbajului uman fata de limbajul animalelor: "omul se diferentiaza de animale prin caracteristicile limbajului uman, iar limbajul uman se diferentiaza de toate limbajele animale prin faptul ca are cel putin doua functii care le lipsesc acestora din urma: cea descriptiva si cea critica"."Puterea imaginativa a omului - omul are la indemana mijloace de a exprima lucruri adevarate si neadevarate"

Cunoasterea obiectiva este specific umana fiind rezultatul functiilor specific umane.Concluzia lui Popper: omul are capacitatea de a produce enunturi false si adevarate si de a construii enunturi valide si invalide.

Limbajul economic.In diversitatea tipurilor de limbaje (vorbit, scris, gestual, sonor. etc.), cel mai important pentru asimilarea si aprofundarea cunostintelor despre economie, dar si pentru comunicarea rezultatelor stiintei economice este limbajul economic academic scris si vorbit.

Limbajul propriu consacrat in termeni ca cerere, oferta, piata, pret, capital, bani, concurenta, producator, consumator, utilitate, costuri, salariu, profit, consum, economii, investitii, inflatie, etc s-a dovedit insuficient pentru a explica situatii noi ale unui domeniu de cercetare complex, cum este cel al Economiei.

Dificultatile legate de limitele limbajului traditional de a explica unele fenomene economice, dar si drumul anevoios al aparitiei si consolidarii stiintei economice au facilitat imprumuturile lingvistice. Invadarea vocabularului economic cu termeni din alte domenii ale cunoasterii are si alte explicatii, indeosebi influentele avute de moda intelectuala de-a lungul vremii, accelerand "diviziunea muncii lingvistice".

Si in economie, ca in orice alt domeniu al cunoasterii, "cuvintele devin ghizi" ale actiunii, deoarece, "limbajul ne da posibilitatea nu numai sa etichetam obiectele oferite simturilor noastre ca pe niste entitati distincte, ci si sa clasificam o infinita diversitate de combinatii ale semnelor distinctive in conformitate cu ceea ce asteptam de la ele si cu ceea ce putem face cu ele"

Aspectul cel mai important in folosirea limbajului economic este legat de amestecul de interpretari si de teorii despre mediul economic. In acest sens, imprumuturile din alte domenii ale cunoasterii si reformarea, spontana sau deliberata, au produs cele mai semnificative "innoiri" ale limbajului economic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.