Comunicare curs

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

In secolul V i.e.n, Corax din Siracuza introduce primele elemente de
teoria comunicarii in cartea "Arta retoricii" aparuta in aceea perioada. Studiul comunicarii este introdus in viata academica greaca alaturi de filozofie, de catre Platon si studentii sai, printre care si Aristotel. In anul 100 i.e.n. filosofii romani, printre care si Cicero, elaboreaza primul model al sistemului de comuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicare curs

In secolul V i.e.n, Corax din Siracuza introduce primele elemente de
teoria comunicarii in cartea "Arta retoricii" aparuta in aceea perioada. Studiul comunicarii este introdus in viata academica greaca alaturi de filozofie, de catre Platon si studentii sai, printre care si Aristotel. In anul 100 i.e.n. filosofii romani, printre care si Cicero, elaboreaza primul model al sistemului de comunicare.

In secolele care urmeaza nu mai este adus nimic nou in teoria comunicarii umane. Dupa anul 1600, problemele comunicarii reapar in centrul vietii sociale; aceasta pe de o parte, datorita diminuarii rolului bisericii, ca sursa unica de putere politica, iar pe de alta parte, datorita aparitiei statelor nationale, a
regimurilor democratice si a universitatilor. Toate acestea contribuie la cresterea libertatii de exprimare, la dezvoltarea literaturii si sporirea numarului de publicatii.

In ceea ce priveste Romania, pana in 1989 nu au existat preocupari
legate in mod expres de comunicare, ca o disciplina academica de sine
statatoare. Au existat insa o multime de articole sau studii publicate in diverse reviste, in special de sociologie sau psihologie, precum si de management, care se ocupau de probleme legate de comportamentul sau stilul managerului sau de procesul decizional, in care se facea referire si la comportamentul de comunicare.

Comunicarea
Comunicarea apare intr-o situatie data, intr-un anume context, care se
deosebeste de altul. Aceasta inseamna ca elementele constitutive ale
procesului de comunicare, participantii, difera in functie de situatii.Contextul in care apare comunicarea poate fi: interpersonal, in grupuri mici, organizational, public, de masa, intercultural, familial, in domeniul sanatatii sau politic. Natura comunicarii se schimba si este influentata de context.

Elementele de baza ale procesului de comunicare
sunt transmitatorul sau sursa (persoana care initiaza comunicarea, transmite mesajul) si receptorul sau destinatia (persoana care primeste mesajul). Intre cele doua puncte ale comunicarii se afla mesajul (informatia) care se codifica intr-un semnal.Intre transmitator si receptor se realizeaza astfel schimb de informatii, respectiv comunicari sau mesaje.

Mesajele se pot transmite prin intermediul limbajului VERBAL (cu ajutorul cuvintelor), al limbajelor NEVERBALE (cu ajutorul limbajului corpului, al spatiului, al timpului, al lucrurilor) si al limbajului PARAVERBAL, care este o forma vocala de limbaj neverbal (de exemplu tonalitatea si inflexiunile vocii, ritmul de vorbire, modul de accentuare al cuvintelor, pauzele dintre
cuvinte, ticurile verbale, etc).

O comunicare (informatie sau mesaj) trebuie sa fie astfel transmisa
incat receptorul sa o inteleaga, sa o poata receptiona, inregistra si accepta.Caci: "Ceva exprimat (spus) nu inseamna neaparat deja ceva auzit. Auzit nu inseamna neaparat deja ceva inteles. Inteles nu inseamna neaparat deja ceva cu care sa fi de acord. A fi de acord nu inseamna deja ceva ce se va aplica.Aplicat nu inseamna nici pe departe mentinut."

De asemenea exista numeroase diferente intre "a spune" si "a comunica"
sau intre "a auzi" si " a asculta". " A spune" este un proces intr-un singur sens, iar "a comunica" presupune transfer de informatie in ambele sensuri. Canalul reprezinta mijlocul fizic de transmitere a mesajului, numit si "drumul" ipotetic sau "calea" urmata de mesaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.