Comunicare - aspecte teoretice fundamentale

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.93

nivel: Facultate

Unitatile de informatie codificate de emitator (mesajul) pot fi interferate de alte informatii existente simultan la nivelul canalului - zgomotul de canal - si astfel mesajul ajunge la destinatie intr-o forma distorsionata. Receptorul preia mesajul si il decodifica, folosindu-se de acelasi sistem de coduri, in semnificatie perceputa, care difera de cea intentionata nu numai din cauza "bruiajului" [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comunicare - aspecte teoretice fundamentale

Unitatile de informatie codificate de emitator (mesajul) pot fi interferate de alte informatii existente simultan la nivelul canalului - zgomotul de canal - si astfel mesajul ajunge la destinatie intr-o forma distorsionata. Receptorul preia mesajul si il decodifica, folosindu-se de acelasi sistem de coduri, in semnificatie perceputa, care difera de cea intentionata nu numai din cauza "bruiajului" de pe canal, ci si datorita faptului ca decodificarea presupune folosirea unor semnificatii partial diferite de la o persoana la alta.

Receptorul emite semnale de confirmare a receptiei (feedback, conexiune inversa), care sunt, la randul lor, afectate de zgomotul de canal si de subiectivitatea emitatorului si decodificate de acesta in termeni proprii. In functie de continutul lor, emitatorul isi "ajusteaza" mesajele ulterioare pentru a se face inteles si a-si atinge scopul propus. Derularea procesului de comunicare interpersonala depinde deci de variabile subiective, apartinand celor doi participanti (abilitati, cunostinte, intentii, emotii) si de variabile obiective, legate de situatia de comunicare (conditii fizice si sociale ale comunicarii).

Comunicarea verbala foloseste drept cod cuvintele limbii, care este cel mai sofisticat sistem de semnificatii folosit de membrii unei societati. Comunicarea verbala poate fi orala sau scrisa. Competenta lingvistica este nivelul abilitatii unei persoane de a-si transpune gandurile, trairile, intentiile in cuvinte sau de a intelege un mesaj receptat. Atunci cand E si R au competente lingvistice diferite este nevoie ca cel care a initiat comunicarea sa-si "ajusteze" mesajul la nivelul de intelegere al receptorului, deci sa dispuna de competenta socio-comunicationala.

Orice cultura poseda modele lingvistice specifice unui anumit statut sau unui anumit rol: cuvintele folosite, topica frazei sunt diferite atunci cand ne adresam unui sef sau unui subaltern, unui public larg sau restrans, persoanelor apropiate sau celor pe care nu le cunoastem etc. Folosirea acestor modele de catre emitator semnaleaza implicit receptorului informatii despre atitudinea, sentimentele, intentiile lui, despre apartenenta la un anumit grup social (etnie, profesie, clasa sociala), precizeaza natura relatiei interpersonale sau a interactiunii:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.