Compunere pe tema iubirii

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Gimnaziu

1. Iubirea -o temă frecvent întâlnită în diferite arte.
2. Ipostazele iubirii ca relație a cuplului:

a) relația dintre îndrăgostiți;
b) relația acestora cu natura;
c) starea sufletească generată de felul iubirii- împărtășită sau nu;
d) figuri de stil folosite;
e) titlurile poeziilor.

Tema iubirii, prezentă în diferite arte – m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Compunere pe tema iubirii

1. Iubirea -o temă frecvent întâlnită în diferite arte.
2. Ipostazele iubirii ca relație a cuplului:

a) relația dintre îndrăgostiți;
b) relația acestora cu natura;
c) starea sufletească generată de felul iubirii- împărtășită sau nu;
d) figuri de stil folosite;
e) titlurile poeziilor.

Tema iubirii, prezentă în diferite arte – muzică, pictură, literatură-, are o largă circulație atât în literatura română cât și în cea universală.
Iubirea este sentimentul general uman care se întâlnește în diferite ipostaze: iubirea față de semeni, iubirea față de natură și iubirea față de Dumnezeu.

Iubirea ca relație a unui cuplu de îndrăgostiți a fost tratată tematic în toate genurile literare- liric, dramatic și epic-, dar frecvența cea mai mare o are în operele lirice, deoarece acestea sunt caracterizate prin modalitate dirctă de exprimare a sentimentelor.
În toate cele trei creații lirice iubirea apare ca sentiment al unui cuplu de îndrăgostiți, aceasta fiind nota lor comună. Ea ilustrează însă diferite ipostaze: cea a iubirii dorite, dar neîmpărtășite (,,Lacul”), cea a idolatrizării ființei iubite (,,Izvorul nopții”) și cea a iubirii pe cale să se stingă din cauza trecerii timpului (,,Emoție de toamnă”).

Natura nu apare neapărat ca decor, ci ca o modalitate de evidențiere a sentimentelor, a stărilor de spirit ale indrăgostiților. În ,,Lacul” natura este însuflețită și pregătită să în-tâmpine realizarea iubirii, în ,,Izvorul nopții”, ,,noaptea” ochilor iubitei ,,curge” peste întreaga fire ,,peste văi/și peste munți și peste șesuri,/acoperind pământul”, iar în ,,Emoție de toamnă” elementele naturii reprezintă plii între care pendulează eul liric, o pendulare între teamă și speranță, între cădere și înălțare.

Diferitele ipostaze ale iubirii, aspectele din natură și trăirile sufletești ale îndrăgostitu-lui sunt înfățișate prin intermediul figurilor de stil caracterizate prin forță expresivă.

Sunt folosite epitete (,,blânda lună”, ,,tainic curge noaptea”, ,,ochi străin” etc.), personificări (,,cutremură o barcă”, [ochiul] o să se închidă cu-o frunză de pelin”etc.) sau metafore (,,lumina mea”, ,,ochi străin”, ,,aripi ascuțite”, ,,toamna” etc.)
Titlurile poeziilor sunt în strânsă relație cu textul și sunt construite dintr-un singur cuvânt sau dintr-o sintagmă. ,,Lacul” reprezintă unul dintre elementele decorului romantic în care îndrăgostitul și-ar dori iubirea împlinită; ,,izvorul nopții” sugerează metaforic frumusețea ochilor iubitei, iar ,,emoție de toamnă” este o metaforă a sntimentului de teamă al îndrăgostitului pentu posibila pierdere a iubirii odată cu trecerea timpului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.