Compresibilitatea rocilor de zacamant

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.79

nivel: Facultate

O alta forta care actioneaza asupra rocilor este forta de presiune a fluidelor continute de roci. Aceasta forta se traduce prin presiunea fluidelor care compenseaza, intr-o anumita masura, tensiunile din roca. Despre presiunea flu- idelor din rocile scoartei terestre s-a discutat in volumul I al lucrarii de fata [45].Pe langa greutatea rocilor si presiunea fluidelor, rocile din scoarta pot fi supu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Compresibilitatea rocilor de zacamant

O alta forta care actioneaza asupra rocilor este forta de presiune a fluidelor continute de roci. Aceasta forta se traduce prin presiunea fluidelor care compenseaza, intr-o anumita masura, tensiunile din roca. Despre presiunea flu- idelor din rocile scoartei terestre s-a discutat in volumul I al lucrarii de fata [45].Pe langa greutatea rocilor si presiunea fluidelor, rocile din scoarta pot fi supuse si la alte forte accidentale, de mai lunga sau scurta durata. Intre acestea amintim fortele tectonice.

Deformarea rocilor sub actiunea fortelor mentionate este dificil de surprins. Pot fi delimitate doua perioade de timp in care se produc deformari ale rocilor: in cursul formarii rocii si dupa formarea rocii. Despre prima perioada au fost facute mai multe mentiuni in capitolul 2. Perioada a II-a se suprapune partial cu prima si se refera la acumularea sedimentelor sau ridicarea stratelor.

In intervale de timp scurte (in sens geologic), rocile dintr-o regiune din scoarta sunt in echilibru, adica gradul lor de deformare, indiferent de tipul de deformare, este constant. Crearea unui dezechilibru conduce la modificarea starii de tensiune din rocile aflate in zona invecinata si, implicit, a starii de deformatie.

Exemplele cele mai elocvente sunt forarea unei sonde si exploatarea unui zacamant de hidrocarburi. Prin forarea unei sonde se produce un dezechilibru local, datorita diferentei dintre presiunea laterala ii presiunea din sonda pe o distanta de ordinul a cateva zeci de centimetri sau cativa metri. Consecintele deformarii sunt studiate pe larg la cursul de Forarea Sondelor [77].

In timpul exploatarii unui zacamant, datorita scaderii presiunii fluidelor continute, starea de tensiune si, implicit, gradul de deformare a rocilor creste in anumite limite.Deformarea rocilor poate fi elastica (reversibila) sau plastica (permanenta) si este functie de litologia rocii si de conditiile din scoarta, mai ales de temperatura. Spre exemplu, calcarele, gresiile, marnele, sisturile si argilele se comporta elastic, iar sarea si gipsul se comporta plastic pe un interval destul de mare de adancime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.