Comportarea genelor. echilibrul hardy-weinberg

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

     Experimentele desfasurate de W. Johannsen cu specii pure ale Phaseolus vulgaris au permis distinctia între genotipul si efectele mediului înconjurator asupra genotipului care conduc împreuna la propagarea specifica a fenotipului unui organism. Chiar daca variatiile cauzate de mediul înconjurator pot conduce la diferente doar fenotipice ale unei "linii pure" o selectie cu astfel de linii ar tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportarea genelor. echilibrul hardy-weinberg

     Experimentele desfasurate de W. Johannsen cu specii pure ale Phaseolus vulgaris au permis distinctia între genotipul si efectele mediului înconjurator asupra genotipului care conduc împreuna la propagarea specifica a fenotipului unui organism. Chiar daca variatiile cauzate de mediul înconjurator pot conduce la diferente doar fenotipice ale unei "linii pure" o selectie cu astfel de linii ar trebui sa fie neafectata. Aceste experimente au fost conditii esentiale pentru evaluarea teoretica si statistica a frecventei alelelor în interiorul populatiilor.     O preconditie importanta în atingerea rezultatelor de reproductibilitate este folosirea unor surse definite de material. Linii genetice pure nu sunt întotdeauna la îndemâna de la început.     Complet independente de încercarile despre care am vorbit pâna acum sunt studiile lui danezului W. Johannsen care a studiat variabilitatea fasolei frantuzesti (o varietate de Phaseolus vulgaris). Numeroase linii pure care difera în anumite caracteristici cum este diferenta de marime, exista obligatoriu în aceasta varietate ce se autopolenizeaza. Aceste diferente sunt determinate genetic si devin astfel un element al genotipului. Dar pentru un numar de motive cum ar fi, de exemplu, pozitia pastaii si diferentele rezultate din aprovizionarea cu substante asimilate si cu alte nutrimente produc fiecarei plante sa creasca în proportii diferite. Distributia aceasta este cauzata de factori externi reprezentând un element al fenotipului care este obtinut prin combinarea unor caracteristici ereditare cu factorii de mediu.     Johannsen a ales cel mai mic si cel mai mare tip de pastaie din variatia fenotipica a unei linii pure produsa prin cultivarea mai multor generatii pentru care nu a mai observat o schimbare a greutatii medii. O selectie în interiorul liniilor pure este fara efect (vezi tabelul). Bazat pe aceste descoperiri Johannsen a legat termenii genotip si fenotip.     Variatiile cauzate de mediu trebuiesc totusi luate în considerare când intersectam valorile. Un exemplu va ilustra aceasta. E. M. East (1910) a intersectat o specie de grâu cu spice lungi cu una cu spice scurte. Prima generatie a fost intermediara dar nu strict uniform. Cea de-a doua generatie a aratat variatii mai mari deoarece influenta factorilor de mediu si aparitia diferitelor genotipuri s-au suprapus. În aceste cazuri este imposibil sa identifici genotipurile direct.

     Rezultatele sunt cele obtinute de W Johannsen în 1903, 1926.

     Echilibrul Hardy - Weinberg

     Savantii Hardy (englez) si Weinberg (german) au putut demonstra ca frecventa homozigotilor si cea a heterozigotilor într-o populatie ramâne constanta timo de generatii daca anumite conditii sunt îndeplinite. Legea omonima permite calculul teoretic al frecventei pe care o are un anumit în cadrul unei populatii indiferent de numarul de alele existente.     Legile mendeliene pornesc de la doi parinti individuali împreuna cu descendentii lor. Problemele despre ereditate asa cum au fost descrise pâna acum pot fi întelese numai sub anumite conditii. Ratii precum 3:1 pot fi cu greu descoperite în natura deoarece fiecare specie trebuie privita ca un grup de populatii în care un anumit genotip apare în cantitati greu de determinat. Frecventa unei alele poate fi foarte mica si combinatiile genetice la care aceasta va lua parte vor fi în consecinta foarte rare.     Cei doi savanti au demonstrat independent în 1908 respectiv 1909 faptul ca frecventa homozigotilor si cea a heterozigotilor ramâne constanta timp de generatii cu conditia ca:

     " populatia sa fie foarte numeroasa

     " indivizii sa se poata împerechea fara constrângeri (în cazul în care apartin sexelor opuse si locuiesc în acelasi loc si în acelasi timp, binenteles)

     " nu exista selectia anumitor alele

     " nu apare migrare de gene

     " nu apar mutatii.

     Modelul lor matematic s-a propagat în literatura sub denumirea de echilibrul Hardy-Weinberg.

     Consideratii: Se dau doua perechi de alele A si a si presupunând ca frecventa lui A este p=0,9(=90%) cea a lui a fiind q=0,1(=10%) ceea ce conduce la p+q=1.     Într-o populatie vor exista genotipurile AA, Aa si aa. Celulele germinate produse vor contine atât A cât si a. Daca ele se intersecteaza probabilistic trebuie tinut cont ca celulele care îl contin pe A au frecventa p iar cele cu a frecventa q. Corespunzator cu aceste genotipuri ele apar în urmatoarele generatii cu urmatoarele frecvente:

      AA = 0,9 x 0,9 = 0,81

      Aa = 0,9 x 0,1 = 0,09

      aA = 0,1 x 0,9 = 0,09

      aa = 0,1 x 0,1 = 0,01

     sau, într-o exprimare matematica: AA=p2; Aa + aA = 2pq; aa=q2 sau

     p2 + 2pq + q2 = (p+q)2 = constant

     Sau, exprimat în cuvinte: în conditiile mentionate mai sus, rata originala a alelelor A si a va fi mentinuta cu fiecare generatie. Poate fi orice numar de alele pe gena într-o populatie. Genomul fiecarui individ este de aceea doar o selectie aleatoare din întregul "bazin" de gene.     Legea Hardy-Weinberg permite calcularea frecventei heterozigotilor individuali. În cazul existentei a doua alele ea nu poate depasi 0,5. Daca o alela are o frecventa sporita, atunci relatiile genotipice se vor deplasa în favoarea creeri acestui tip de homozigot. Dar deoarece preconditiile lui Hardy-Weinberg nu sunt în general îndeplinite, populatiile de plante fiind în general foarte mici si autopolenizându-se, legea nu poate fi aplicata aici. Mendel însusi a atacat problema în studiul sau clasic din 1866 si si-a pus întrebarea de ce se opresc ratiile de împartire consecutive, în cazul în care descendentii unei noi generatii se intersecteaza între ei.

     În cea de-a zecea generatie 2n-1 este 1023. Sunt corespunzator 2048 de plante care deriva din aceasta generatie, 1023 cu caracter dominant, 1023 cu caracter recesiv si doar doua hibride.     Analiza statistica a rezultatelor geneticii.     S-a pus problema analizei si reprezentarii fenomenelor de masa cum sunt frecventa alelelor în populatii prin calcule statistice si probabilistice. Rezultatele experimentelor pot fi grupate în jurul unei valori medii. Pentru a descoperi daca doua seturi de valori reprezinta de fapt aceeasi lege sau lucruri complet diferite se face testul de tolerante "t-test" (consta în aplicarea diferntelor pe o un grafic, rezultatul obtinut trebuind sa concorde cu curba lui Gauss - vezi mai jos). Acesta da raspuns întrebarilor privitoare la cât de mult difera sensul a doua seturi de masuratori.

     Testul "chi2" îsi are scopul în verificarea rezultatelor experimentale cu rezultatele teoretice. Cu cât valoarea acestuia este mai mica cu atât se observa ca legea este respectata altfel a aparut o deviatie în procesul de transfer a genelor (testul consta în calcularea erorii relative a masuratorilor si impunerea ca ea sa fie cuprinsa într-un anumit domeniu).

     s = suma (xi - X)2 /n-1 în care X este valoarea asteptata iar xi valoarea obtinuta     MENDEl, redescoperitorii sai si geneticienii secolului nostru nu au reusit niciodata sa obtina valoarea exacta a ratiei de încrucisere 3:1. Ratii precum aceasta sau cea de 1:1 sunt valori idealizate. În ciuda faptului ca interpretarea mecanismului lor este plauzibila, trebuiesc puse câteva întrebari nu doar de un matematician ci si de un genetician practician.

      Cât de mare este deviatia fata de valorile teoretice care ne-am fi asteptat sa apara?

      Cât de multe specimene trebuiesc luate în considerare pentru a avea erori neglijabile?

      Exista metode de optimizare a modului de lucru?

     Raspunsurile la aceste întrebari pot fi date doar prin intermediul calculelor probabilistice. De la început trebuie spus ca nu se asteapta un raspuns cert: DA sau NU ci unul care sa afirme cu ce probabilitate o presupunere este valabila sau care este diferenta semnificativa între doua seturi de masuratori. Geneticianul este ajutat de câteva formule care le poate aplica si de tabele calculate la care poate face referire. Conditia necesara pentru uzul aproximarilor matematice este alegerea formulei corecte. Trebuie lamurit daca propriile valori experimentale satisfac respectivele conditii.

     Toate acestea sunt necesare în vederea observarii schimbarilor în raportul de segregare, fie datorita mutatiilor (raze X, etc...) fie datorita cosangvinizarii sau a ingineriei genetice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.