Comportarea celui prins in avalansa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Ne debarasam imediat de rucsac, bete, piolet. Emilian Cristea relateaza in Almanahul Turistic 1963, cum a fost in pericol ca acesta sa-i sfasie coapsa. Cu multi ani in urma, un ceh a fost gasit mort in Caldarea Avrigului, desfigurat de pioletul din cureaua (acum se spune "dragon") caruia nu-si scosese mana.Se "descalta" rapid schiurile, cu exceptia cazurilor cand speram intr-o iesire rapida cu ele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportarea celui prins in avalansa

Ne debarasam imediat de rucsac, bete, piolet. Emilian Cristea relateaza in Almanahul Turistic 1963, cum a fost in pericol ca acesta sa-i sfasie coapsa. Cu multi ani in urma, un ceh a fost gasit mort in Caldarea Avrigului, desfigurat de pioletul din cureaua (acum se spune "dragon") caruia nu-si scosese mana.Se "descalta" rapid schiurile, cu exceptia cazurilor cand speram intr-o iesire rapida cu ele spre lateral. Posibila este aceasta fuga, cand avalansa e spontana, vine de sus, mai ales daca e umeda, care stim ca e mai lenta.

Daca am declansat-o noi, sunt mici sansele de a ne mentine la suprafata ei in pozitie verticala pe schiuri si de a iesi "la mal". E greu si chiar si numai pe bocanci, darmite pe schiuri, care "ne trag la fund".Supravietuitorul "avalansei lui Cuxi", care plecase inainte pe acel culoar, fara schiuri, ca sa-l atentioneze pe acesta daca urmeaza vreo saritoare, ne-a relatat ca a incercat - cand si-a dat seama ca avalansa e adevarata - sa se apropie de jnepenii aflati la 1-2 m de el, pe marginea culoarului, dar picioarele - prinse pana la genunchi in fluidul de zapada din culoarul respectiv - nu l-au ascultat.

In timp ce avalansa curge, se recomanda miscari energice de inot, pentru a ne mentine la suprafata zapezii. La o alpiniada in Retezat (1999), patru oameni, doi clujeni si doi timisoreni- urcam prin ceatza din Valea Rea spre saua Pelegii. De fapt banuiam ca suntem prea in stanga si eram pe punctul de a renunta. Le-am spus coechipierilor ca daca aluneca cu noi "patura de pe pat", nu e pericol sa fim ingropati. Si a plecat si nu ne-a ingropat. Trei dintre noi ne-am oprit cu pioletii infipti in "pat"/ zapada tare de dedesubt; eu ma rostogolisem lateral, caci "raul" ce curgea nu era lat.

Unul a ajuns pana jos in caldare, pe plat, spunand mai apoi ca el stia ca in caz de avalansa trebuie sa inoti.1.2 Atitudinea in si dupa momentul opririi avalanseiCand avalansa se opreste, daca suntem sub zapada, ne ghemuim pentru ca din aceasta pozitie - numai din aceasta spun specialistii ca e posibil - sa facem o detenta brusca pentru a ne crea cu bratele un spatiu cat mai mare de rezerva de aer in jurul capului. Cei din Vest, care/daca au aparatul de respirat Avalung, prind in gura amboul acestuia ca sa respire prin el.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.