Comportamentul uman - intre rational si irational

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.64

nivel: Facultate

Din nefericire insa, de multe ori constatam dupa un anumit timp ca actiunile pe care le-am intreprins au dat gres, ca atitudinile pe care le-am luat fata de alte persoane sau fata de anumite lucruri ne aduc prejudicii. Care este sursa acestor erori? De ce nu le putem preveni? Cum le putem controla? Raspunsul la aceste intrebari se afla in modul diferit in care ne structuram, pe baza experientelor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul uman - intre rational si irational

Din nefericire insa, de multe ori constatam dupa un anumit timp ca actiunile pe care le-am intreprins au dat gres, ca atitudinile pe care le-am luat fata de alte persoane sau fata de anumite lucruri ne aduc prejudicii. Care este sursa acestor erori? De ce nu le putem preveni? Cum le putem controla? Raspunsul la aceste intrebari se afla in modul diferit in care ne structuram, pe baza experientelor trecute, modul de analiza a informatiilor, modul in care suntem inclinati sa percepem realitatea din jur. Desi suntem fiinte rationale, capabile sa gandim logic si sa descoperim erorile din gandirea altora, calea pe care o alegem pentru a lua o decizie sau pentru a trage o concluzie nu este intotdeauna logica atunci cand este vorba de propria noastra persoana.

Procesul cunoasterii celorlalti si a evenimentelor din mediul in care traim este mult simplificat intrucat ne folosim, din motive de economie, de anumite clisee de gandire, de anumite "tipare" sau "sabloane" (formate in familie, in scoala sau pur si simplu in fata blocului), in raport cu care clasificam informatiile primite. Prin aceste sabloane vedem realitatea, dar ele o reproduc partial, trunchiat. Mai precis, o serie de informatii (mai mult sau mai putin relevante), stau ca premise pentru o serie de concluzii cu privire la un anumit lucru.

De pilda, faptul ca o persoana se afla in posesia unei masini scumpe poate constitui pentru multi o premisa suficienta pentru a-i face sa ajunga la concluzia ca respectiva persoana este si prospera sau priceputa in afaceri. Proverbe ca "Nu haina face pe om" ne atrag atentia asupra acestei tendinte a gandirii de a judeca pripit pe cineva dupa aspecte de suprafata. Alte erori de gandire constau in inclinatia de a clasifica lucrurile din jurul nostru intr-un mod absolutist, in "alb" sau "negru", "bun" sau "rau", in "succes" si "esec", fara trepte intermediare.

O alta eroare, frecvent intalnita, consta in supra-generalizare, adica extragerea pripita a unor concluzii in urma trairii unei singure experiente de viata. De exemplu, daca pe o tanara a parasit-o primul ei prieten, o supra-generalizare pe care ar putea sa o faca ar fi urmatoarea: "toti baietii/barbatii sunt niste ticalosi", concluzie care i-ar schimba comportamentul, facand-o sa priveasca cu suspiciune orice semn de prietenie din partea reprezentantilor sexului opus.

Tot in categoria erorilor de gandire intra si tendinta multor oameni de a-si amplifica esecurile pe care le intampina (ceea ce-i determina sa renunte la a mai lupta pentru a depasi diferite obstacole) si de a minimiza in acelasi timp succesele pe care le au. Este un mod de gandire caracteristic pentru persoanele cu tendinte depresive. Comportamentul si atitudinile noastre sunt influentate si de anumite ganduri irationale care adesea raman inconstiente.

Ele sunt de fapt o serie de expectante si asumptii despre realitate. De pilda, "Toti cei pe care-i intalnesc trebuie sa ma placa. Trebuie sa evit cu orice pret dezaprobarea", "Doar daca nu fac nici o greseala pot sa fiu o persoana valoroasa", "Oamenii trebuie sa faca intotdeauna ceea ce este corect, altfel ei trebuie sa fie blamati si pedepsiti" sau "Lucrurile trebuie sa fie asa cum vreau eu sa fie, altfel viata este de nesuportat."

Aceste ganduri irationale sunt dezadaptative daca nu reusim sa le constientizam si sa le vedem absurdul. Acestea stau drept cauza pentru aparitia unor emotii cu incarcatura negativa, determinandu-ne sa luam decizii pe care mai apoi le regretam. Ele ne fac sa percepem intr-un mod distorsionat evenimentele in care suntem implicati si persoanele cu care intram in contact, impiedicandu-ne sa ne atingem obiectivele si sa ne bucuram de viata. Daca constientizam prezenta lor si impactul pe care il au asupra comportamentului nostru, realizam primul pas inainte in a le tine sub control si a diminua influenta lor negativa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.