Comportamentul social

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In al doilea rand vom incerca sa aplicam aceste teorii unor exemple practice prin care sa putem analiza practic cele pe care le afirma autorii. In al treilea rand treubuie spus faptul ca nu putem sa nu facem unele aprecieri asupra sistemelor de abordare a acestor autori, insa aceste aprecieri personale nu vor face decat sa observe unele aspecte pe care socilogii respectivi nu le-au tratat in mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul social

In al doilea rand vom incerca sa aplicam aceste teorii unor exemple practice prin care sa putem analiza practic cele pe care le afirma autorii. In al treilea rand treubuie spus faptul ca nu putem sa nu facem unele aprecieri asupra sistemelor de abordare a acestor autori, insa aceste aprecieri personale nu vor face decat sa observe unele aspecte pe care socilogii respectivi nu le-au tratat in mod deosebit, sau unele lacune de care sufera textele.

Inainte de oricine Gustave Le Bon este cel care pune bazele teoriei despre comportamentul colectiv prin aparitia in 1895 a lucrarii "Psihologia multimilor". Teoria sa despre comportamentul social se poate explica cel mai bine printr-un enunt de tip cauzal stimul - contagiune. Pentru a intelege mai bine trebuie sa pornim de la definitia data de autor multimilor: "Multimea este o reuniune de indivizi oarecare, indiferent de nationalitate, profesie sau sex, indiferent de imprejurari care ii aduna impreuna" .

Inca de la aceasta definitie se poate intui cu usurinta conceptia lui Gustave Le Bon despre comportamentul multimilor pentru ca o astfel de reuniune cat se poate de eterogena nu va fi foarte greu de stapanit si dirijat.Intr-o astfel de comunitate, spune autorul, personalitatea constienta dispare formandu-se un "suflet colectiv" cu prezinta trasaturi distincte.

In aceste conditii se poate pune problema caracteristicilor unei astfel de multime de vreme ce ea este alcatuita din mai multi indivizi care isi pierd in mare masura constiinta de sine. Membrii unei astfel de comunitati se supun Legii unitatii mentale a multimilor, care spune ca toti indivizii din grup au tendinta de a-si ignora propriile sisteme de valori si incep sa se ghideze exclusiv dupa normele gruplui respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.