Comportamentul organizarional - Performantele grupului

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.43

nivel: Facultate

Cerintele sarcinii
Cerintele misiunii se refera in primul rand la tehnologie si la alte cerinte care se impun individual sau la nivelul grupului prin insasi sarcina stabilita sau de regulile conform carora sarcina trebuie realizata. Astfel de cerinte determina daca o resursa particulara (cunostinte, abilitati, capacitati sau instrumente) este relevanta, ce procent din fiecare resursa este n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul organizarional - Performantele grupului

Cerintele sarcinii
Cerintele misiunii se refera in primul rand la tehnologie si la alte cerinte care se impun individual sau la nivelul grupului prin insasi sarcina stabilita sau de regulile conform carora sarcina trebuie realizata. Astfel de cerinte determina daca o resursa particulara (cunostinte, abilitati, capacitati sau instrumente) este relevanta, ce procent din fiecare resursa este necesar pentru o activitate optima si cum trebuie combinate si utilizate cele mai relevante resurse variate pentru a avea cel mai bun rezultat posbil. (Steiner, 1972, p7)

Chiar in momentul in care West a impus restrictii tehnologice si termene limita grupului sau, alte grupuri de lucru operau conform cerintelor create de caracteristicile sarcinii, de alti factori tehnologici, de interdependenta cu alte grupuri, de presiunea timpului, de trasaturile de productie, de presiunile concurentei, de politicile si regulile oficiale si de alte aspecte ale mediului de lucru. Aceste cerinte de mediu ale sarcinii nu numai ca pot determina natura cerintelor sarcinii grupului, dar pot, de asemenea, facilita sau constrange capacitatea grupului de a indeplini aceste cerinte.
La Data General, cerintele sarcinii au fost stabilite foarte clar.

West a stabilit regulile pentru design-ul Eagle si le-a impus cu rigurozitate. Echipa urma sa utilizeze silicon cat mai putin posibil, cipuri in valoare de doar cateva mii de dolari. CPU ar trebui sa se potriveasca la mult mai putine decat cele 27 de placute ale VAX [un dispozitiv existent] si fiecare element major al CPU ar trebui sa se potriveasca pe o singura placuta. Daca reusesc sa indeplineasca aceste cerinte, Eagle ar fi mai ieftin de contruit decat VAX. Pe de alta parte, ar functiona mai rapid decat VAX, prin intermediul unor standarde clar acceptate. Ar trebui sa fie capabile sa manevreze o serie de terminale. Un CPU nu este un sistem de computere functionabil; Eagle trebuie, de asemenea, sa fie compatibil cu linile existente ale periferiilor Data General la fel ca si cu software-ul Eclipsa…sa-l faca putin costisitor, insa un dispozitiv puternic. (Kidder, 1981, p. 119)

Cerintele sarcini fiind stabilite, alte solicitari apar din mediul organizational al grupului. Mai mult, grupul Eclipsa a fost la concurenta cu un grup cu un statut mai mare recent format si mutat din Massachusettes in Carolina de Nord pentru a lucra la un proiect mai important. Astfel, grupul Eclipsa a fost in competitie nu numai in ceea priveste resursele financiare si cooperare activa a grupurilor de logistica din Data General, dar si in ceea ce priveste timpul. West a promis termene limita care pareau imposibile conducerii, le-a impus grupului sau si a lucrat cu ardoare pentru a realiza cele promise. Timpul nu a fost de o importanta vitala numai pentru Data General; a fost crucial si pentru grupul Eclipsa pentru a finaliza produsul inaintea Carolinei de Nord.

Resurse
Daca solicitarile sarcinii dicteaza cerintele resurselor pentru un grup, atunci grupul trebuie sa adune resursele necesare. Resursele includ cunostintele, capacitatile si abilitatile membrilor; materia prima, nformatiile, instrumentele sau orice altceva este necesar pentru a realiza obiectivul.

Interventiile manageriale privind imbunatatirea productiviatii sunt clar indicate printr-o analiza explicita a necesitatilor privind cerintele grupului pentru a-si indeplini cerintele sarcinii. Liderul grupului va identifica resursele necesare grupului si va intreprinde actiuni pentru a se asigura ca acele resurse sunt disponibile grupului.
De exemplu, Tom West s-a concentrat in mod deosebit asupra selectarii anagajatiilor pentru a atrage resursele umane de care avea nevoie. In alte situatii, pregatirea unei forte de munca existente in aptitudinile necesare pentru o noua tehnologie de lucru se poate realiza in acelasi timp. Un sistem de informare manageriala (MIS) poate fi conceput pentru a intruni necesitatile informationale ale grupului a carui eficienta si productivitate pot fi imbunatatite prin furnizarea unor informatii oportune.

In mod similar, controlul stocului, planificarea atenta si gestionarea activa a interactiunii cu alte grupuri aflate la inceputul procesului de productie, poate contribui la asigurarea unei identificari mult mai eficente a materialelor necesare activitatii. Un prim pas pentru West si Alsing a constat in recrutarea membrilor echipei – resursele umane pentru grupul Eclipsa. ‘Pentru a fi functional, acestia trebuie sa identifice cei mai buni noi ingineri, care ar sti mai mult despre calculatoare decat ei’. (pg.59) Doreau, de asemenea, ‘ingineri care erau interesati in computere in ansamblu, ci nu doar in anumite componente pe care le-au conceput’. (pg. 150)

Fiind constienti de posibilitatea existentei unor riscuri, insa imaginindu-si ca rezultatul merita riscurile, acestia au decis sa selecteze cea mai mare parte a inginerilor chiar de pe bancile scolii. Se credea ca unul dintre avantajele angajarii de ingineri proaspat absolventi consta in faptul ca acestia nu au notiunea imposibilului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.