Comportamentul investitional la nivel macro si microeconomic

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Rezolvare
Asa cum s-a prezentat in partea de teorie (paragraful 3.2.), analiza eficientei trebuie realizata pentru cele 2 mari categorii de investitii: in piata reala si in piata financiara, dar se va face si o analiza distincta a investitiilor straine in Romania.

A. INVESTITII IN ACTIVE REALE
Indicatorii de analiza sunt grupati pe 3 categorii (I,II,III) si se insista [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul investitional la nivel macro si microeconomic

Rezolvare
Asa cum s-a prezentat in partea de teorie (paragraful 3.2.), analiza eficientei trebuie realizata pentru cele 2 mari categorii de investitii: in piata reala si in piata financiara, dar se va face si o analiza distincta a investitiilor straine in Romania.

A. INVESTITII IN ACTIVE REALE
Indicatorii de analiza sunt grupati pe 3 categorii (I,II,III) si se insista pe investitiile economice din principalele ramuri ale economiei nationale.

I.Comportamentul investitional la nivelul intregii economii nationale este analizat prin mai multi indicatori privind formarea si utilizarea produsului intern brut (PIB).
1) In primul rand, conform cu metoda de productie (PIB = VAB + IP + TV - SP), este importanta analiza evolutiei PIB si a contributiei fiecarei ramuri cu valoare adaugata, conform cu datele din tabelul nr.1.

Aceste ponderi arata ca FBCF reprezinta in jur 21-22% din totalul PIB, fiind tendinta de crestere, deci exista o activitate investitionala crescanda. Calculele arata insa si o crestere a ponderii consumului final la 87,6%, dar pe seama cresterii importurilor fata de exporturi, astfel ca in anul 2005, exportul net negativ a echivalat cu o "iesire" de PIB de 10,4% din total, ceea ce a afectat capacitatea de finantare. Un alt aspect negativ a fost reducerea stocurilor, echivaland cu consumul din rezerve.

Rezulta ca nu toate bunurile si serviciile cuprinse in FBCF au fost concretizate in investitii, investitiile avand o pondere de 82-83%, cu trend descrescator, diferenta putand fi cheltuieli care nu se mai regasesc in investitii (de exemplu, anumite studii de restructurare sau de privatizare), dar pot fi si resurse irosite.

3) Analiza PIB dupa metoda veniturilor: PIB = R + EBE + AIP - ASP + IP+TV - SP, nu se poate realiza, deoarece nu exista date statistice pe aceasta perioada. Analiza ar fi permis reliefarea corelatiei dintre remunerare si excedentul brut de exploatare si cu fiscalitatea.
II. Analiza investitiilor dupa principalele criterii de clasificare a cheltuielilor de investitii in anul 2005 are, de asemenea, la baza datele din Anuarul statistic al Romaniei, 2006.
a) Clasificarea dupa elementele de structura determina o serie de ponderi in totalul cheltuielilor de investitii pornind de la datele statistice prezentate in Tabelul nr.6 pentru anii 2002-2005 si avand in vedere formula I=CM+U+LG+Ac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.