Comportamentul etic in afaceri

1x punct

categorie: Economie

nota: 5.13

nivel: Facultate

Etica este definita ca fiind stiinta care se ocupa cu studiul teoretic al valorilor si conditiei umane din perspectiva principiilor morale si cu rolul lor in viata sociala.Moralitatea priveste normele, valorile si credintele inculcate in procesele sociale care definesc binele si raul pentru un individ sau o comunitate. Etica priveste studiul moralitatii si aplicarea ratiunii la elucidarea regulilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul etic in afaceri

Etica este definita ca fiind stiinta care se ocupa cu studiul teoretic al valorilor si conditiei umane din perspectiva principiilor morale si cu rolul lor in viata sociala.Moralitatea priveste normele, valorile si credintele inculcate in procesele sociale care definesc binele si raul pentru un individ sau o comunitate. Etica priveste studiul moralitatii si aplicarea ratiunii la elucidarea regulilor si principilior specifice care determina binele si raul in orice situatie data. Aceste reguli si principii se numesc teorii etice.

Etica este teoria asupra moralei. Un demers etic inseamna sa reflectam asupra principiilor generale (inclusiv pe ce baza aleg un anumit set de principii in raport cu altul) si sa judecam din perspectiva acestor principii ce ar trebui sa faca o persoana, inclusiv noi insine, intr-o situatie particulara.

Spre deosebire de etica, morala are o semnificativa componenta emotionala. Etica: implica mai multa detasare, explorarea si acceptarea modurilor de viata alternative.Acceptarea unei etici nu cere abandonarea unei morale private, ci considerarea celorlalte principii si norme morale ca alterrnative posibile in diferite contexte.

Avantajele eticii in afaceri
Au existat de-a lungul timpului diferite opinii, unele dintre ele manifestandu-se si acum,conform carora etica nu poate fi alaturata afacerilor. Profitul este considerat ca fiind principalul scop al unei faceri. Insa, acesta nu inseamna ca trebuie sa ramana si singurul, excluzand fara echivoc altele.

Masurile de natura etica, cu care toate companiile se confrunta, sunt considerate ca diminueaza profitul. Insa, exista multe exemple de astfel de companii, care nu si-au sacrificat profitul in nici un fel datorita atentiei deosebite pe care au acordat-o eticii in afaceri. Iar daca avantajele aplicarii eticii in domeniul afacerilor nu pot fi observate intr-un timp scurt, atunci cu siguranta ele isi vor face simtita prezenta in viitor.

Iata cateva motive intemeiate pentru a conduce o afacere intr-o maniera etica:
a) Litigii/Evitari acuzatoare
Fara valori etice puternice companiile ajung usor la extreme legale - zone periculoase in care evitarea si incalcarea legii duce la procese si acuzatii.

b) Libertatea regulatorie
Atunci cand cetatenii si guvernele sunt dominate de un comportament in afaceri iresponsabil si neetic, rezultatul este o mai mare birocratie si inasprirea legislatiei.

c) Acceptul public
Companiile care tolereaza practicile neetice vor fi aproape sigur expuse, apoi boicotate si pedepsite pe piata.
d) Increderea investitorilor
Investitorii de astazi vor evita o companie care nu este responsabila si etica. Declinul recent al pietei a rezultat in parte de la ingrijorari privind practicile contabile ne-etice.

e) Increderea furnizorilor/partenerilor
Intr-o era a corporatiilor virtuale, a parteneriatelor si a intreprinderilor extinse, nici o companie nu este suficienta de una singura. Parteneriatele de succes sunt construite pe incredere si mentinerea acesteia.

f) Loialitatea clientilor
Calitatea, costul, disponibilitatea si alti factori nu sunt suficienti pentru a mentine loialitatea clientilor. Acestia analizeaza, de asemenea, reputatia companiei.
g) Performanta angajatilor
Oamenii dau cel mai mare randament intr-un mediu deschis, creativ si etic. Companiile care au o proasta reputatie se confrunta cu dificultati in atragerea si retinerea talentelor de top.

h) Mandria personala
Liderii si angajatii companiilor se pot mandri intr-adevar cu realizarile lor, daca stiu ca nu au incalcat legi, nu au trisat si nu au facut rau oamenilor pentru a-si atinge scopurile.
i) Este corect
Majoritatea invatatorilor morali si a liderilor in istoria oamenilor sustin faptul ca, indiferent de consecinte, este intrinsec bine sa faci lucrul corect si sa fii etic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.