Comportamentul consumatorului de betisoare ORL

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.72

nivel: Facultate

Oamenii achizitioneaza bunuri si servicii destinate consumului propriu , ei formand piata”ultima”catre care se orienteaza toate activitatile economice. Pentru a analiza piata de consum , trebuie cunoscute urmatoarele elemente : ocupantii acesteia , obiectele , obiectivele cumparatorilor , organizarea , actiunile si ocaziile lor , precum si punctele de desfacere ale produselor.
<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul consumatorului de betisoare ORL

Oamenii achizitioneaza bunuri si servicii destinate consumului propriu , ei formand piata”ultima”catre care se orienteaza toate activitatile economice. Pentru a analiza piata de consum , trebuie cunoscute urmatoarele elemente : ocupantii acesteia , obiectele , obiectivele cumparatorilor , organizarea , actiunile si ocaziile lor , precum si punctele de desfacere ale produselor.

...

Factorii personali

Deciziile unui cumparator sunt influentate si de caracteristicile personale, in mod deosebit de varsta si etapa din viata pe care o parcurge, de ocupatie, factorii economici, stilul de viata, personalitatea si parerea despre sine.

Oamenii cumpara diferite produse si servicii pe parcursul vietii lor. Consumul este influentat de etapele ciclului de viata a familiei. Folosirea betisoarelor nu tine cont nici de varsta, nici de ciclul de viata, deoarece acestea sunt produse de igiena, si ea nu tine cont de acestea, cum nu tine cont nici de ocupatie.

Alegerea unui produs depinde in mare masura de situatia materiala a persoanei respective. Aceasta este data de venitul care poate fi cheltuit, economiile si bunurile detinute, datoriile, puterea de imprumut si inclinatia spre cheltuire sau economisire. Oricine poate cumpara acest tip de produs, pentru ca sunt comercializate in ambalaje diferite ca marime si in functie de aceasta difera si pretul, fiind accesibile din punctul asta de vedere tuturor.

Persoanele care apartin aceleiasi culturi secundare, aceleiasi clase sociale si care au aceeasi ocupatie, pot avea stiluri de viata diferite. Stilul de viata reprezinta „imaginea completa a unei persoane” care vine in contact cu mediul. Cineva care duce o viata dezordonata, nefiind interesat de curatenie, nu va cumpara niste produse special create pentru igiena.

Fiecare are o personalitate distincta, care-i influenteaza comportamentul de cumparare. Personalitatea este analizata in functie de trasaturi ca : increderea in sine, stapanirea, independenta, respectul, sociabilitatea, capacitatea de aparare si adaptabilitatea. Folosirea de betisoare igienice nu afecteza personalitatea, si aceasta din urma conditioneaza foarte putin utilizarea produselor de genul asta.

Factorii psihologici

Decizia de cumparare este influentata de factori psihologici, cum ar fi : motivatia, perceptia, conceptiile si atitudinile.

O persoana manifesta la un moment dat o serie de nevoi. Unele dintre acestea sunt rezultatul unor stari fiziologice de tensiune, cum ar fi foamea, setea, lipsa de confort; altele sunt rezultatul unor stari psihologice de tensiune, cum ar fi nevoia de apreciere, de stima, apartenenta la un grup,etc.

Majoritatea celor din urma nevoi nu sunt atat de intense incat sa motiveze o actiune imediata din partea persoanei in cauza. Impulsul este o nevoie suficient de presanta pentru a determina persoana sa actioneze, iar satisfacerea nevoii reduce tensiunea resimtita. In cazul betisoarelor ORL, oamenii le cumpara din nevoia de igiena. Aceasta nevoie este o nevoie fiziologica ce are o mare importanta in luarea deciziei de cumparare.

O persoana motivata este pregatita sa actioneze. Modul in care va actiona depinde de felul in care ea percepe situatia. Mai multe persoane percep aceeasi situatie in mod diferit. Noi recunoastem un obiect in urma senzatiilor care ne sunt transmise prin intermediul celor cinci simturi : vederea , auzul, mirosul, gustul si simtul tactil.

Fiecare dintre noi receptioneaza, organizeaza si interpreteaza aceste date senzoriale intr-un mod personal. Perceptia depinde nu numai de stimulii fizici, dar si de relatia acestora cu mediul inconjurator si de caracteristicile fiecarei persoane.

Oamenii isi pot forma o imagine diferita despre acelasi obiect ca urmare a influentei celor trei procese perceptive : atentia selectiva, distorsiunea selectiva si retinerea selectiva.

Fiinta umana este supusa zilnic unui asalt din partea a numerosi stimuli. O persoana poate fi expusa ,in medie, la peste 1500 de reclame zilnic. Nimeni nu va reusi sa reactioneze la toti stimulii, multi dintre ei vor fi ignorati.

Exista o mare probabilitate de reactie la stimulii legati de o nevoie curenta. Un cumparator va observa reclamele la betisoarele igienice, daca acesta este motivat sa cumpere; nu va reactiona la reclamele pentru alte produse ce nu-l intereseaza.
Este mult mai probabil ca o persoana sa cumpere un astfel de produs din farmacii, decat din alte magazine.

Chiar si stimulii observati s-ar putea sa nu produca reactia scontata. Fiecare persoana adapteaza informatiile primite la conceptia proprie. Distorsiunea selectiva se refera la tendinta oamenilor de a forta informatia sa corespunda cu propriile pareri. Este posibil ca vanzatorul sa prezinte avantajele si dezavantajele folosirii betisoarelor; dar daca un cumparator prefera in mod deosebit acest tip de produs, va ignora dezavantajele. Oamenii interpreteaza informatiile de asa natura, incat acestea sa sustina si sa nu contrazic aparerile lor gata formate.

Consumatorii uita multe din informatiile pe care le acumuleaza. Ei obisnuiesc sa le retina numai pe acelea care le sustin atitudinile si convingerile.

Actionand, oamenii invata. Invatarea se refera la schimbarile care apar in comportamentul unei persoane ca urmare a experientei acumulate. O mare parte a comportamentului uman este rezultatul invatarii.

O fiinta umana care manifesta nevoia de igiena, va resimti in primul rand un impuls, adica un stimul intern puternic, ce impinge la actiune. Acest impuls se transforma in motiv, atunci cand acesta este orientat catre un obiect de stimul concret – betisoarele. Raspunsul unei persoane la ideea de a le cumpara este conditionat de elemente din mediul inconjurator.

Ajutorul cuiva, observarea lor in casa unei cunostinte, reclamele, vestile referitoare la aparitia unor noi variante, toate pot influenta raspunsul la intentia de a le cumpara. Daca experienta folosirii betisoarelor va oferi satisfactii, atitudinea utilizatorului fata de acestea va fi consolidata.

Actionand si invatand, oamenii isi formeaza convingeri si atitudini proprii, care le influenteaza comportamentul de cumparare. Convingerea reprezinta parerea explicita pe care o persoana si-o formeaza asupra unui anumit lucru. Unele persoane sunt convinse de utilitatea betisoarelor ORL, atat pentru adulti, dar mai ales pentru bebelusi.

Producatorii sunt foarte interesati sa cunoasca parerile consumatorilor despre produsele si serviciile lor. Ele formeaza imaginea produsului si a marcii in ochii cumparatorilor, iar oamenii actioneaza pe baza imaginilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.