Comportamentul consumatorului - Pantene

3x puncte

categorie: Economie

nota: 6.04

nivel: Facultate

1.3. Despre ofertă
In acest moment pe piața românească există o gamă largă și diversificată de șampoane pentru părul uscat, fin, normal, gras, mixt, vopsit, degradat, cu mătreață, lipsit de volum, de strălucire.

Principalii ofertanți sunt:
Procter&Gamble care comercializează 4 mărci: Head & Shoulders, Pantene Pro-V,Wash&Go, Herbal Essences;Schwarzkopf & Henkel cu măr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul consumatorului - Pantene

1.3. Despre ofertă
In acest moment pe piața românească există o gamă largă și diversificată de șampoane pentru părul uscat, fin, normal, gras, mixt, vopsit, degradat, cu mătreață, lipsit de volum, de strălucire.

Principalii ofertanți sunt:
Procter&Gamble care comercializează 4 mărci: Head & Shoulders, Pantene Pro-V,Wash&Go, Herbal Essences;Schwarzkopf & Henkel cu mărcile: Schauma, Gliss;Jonshon & Jonshon cu gama: Jonhson’s Baby;Unilever cu mărcile: Dove, Timotei, Organics, SunSilk;L’Oréal cu marca: Elsève.

Șampoanele din România sunt fabricate fie în țară (Elmiplant) sau importate și distribuite de companiile menționate mai sus de la fabricile lor din țări precum: Franța, Germania, Polonia, Suedia, Italia, Elveția, Spania, Turcia. Distribuția acestui produs este una intensivă. Acest lucru este datorat caracterului de bun de larg consum al șamponului. Pentru compania Procter&Gamble distribuția este directă și asigurată de compania Interbrands.

Șampoanele autohtone, ca și cele medicinale, au o piață mai restrânsă. Datele furnizate de GfK România arată că în 2002 principalii producători de pe această piață au fost, în ordinea cotelor de piață (în volum): Procter & Gamble 36%, Selena Prod 11%, Schwarzkopf&Henkel și Beiersdorf cu câte 6%. În clasamentul valoric conduce tot Procter & Gamble, cu o cotă de piață de 55%, urmat de Beiersdorf cu 8% și Avon Cosmetics cu 7%.

Concurența pentru șampon este realizată atât între branduri, cât și de produsele sustituibile care asigură îngrijjirea părului. În România datorită nivelului scăzut de trai se folosesc și alte produse în procesul de spălare a părului. Acestea sunt în ordine : balsam (8.0%), săpun de casă (7.9%), săpun normal (4.9%), oțet (3.4%), ceaiuri de plante (3.1%).


CAP. 2. Procesul decizional de cumpărare
2.1. Conștientizarea nevoii
Conștientizarea nevoii pentru consumatorii de șampon se declanșează la constatarea unei discrepanțe între starea dorită (păr curat, sănătos și fără mătreață) și starea de fapt (păr cu impurități, degradat).

Conștientizarea problemei în cazul șamponului poate fi:instantanee – când se constată terminarea șamponului;evolutivă – odată cu apariția și observarea unor probleme.Conștientizarea nevoii mai poate fi declanșată și de schimbarea percepției asupra stării actuale prin observarea unor persoane din grupul de referință, fie a unor reclame care prezintă o stare ideala.

2.2. Căutarea informației
O dată conștientizată nevoia consumatorul pornește în căutarea de informații asupra modului în care și-o poate satisface cel mai bine. Această căutare poate fi:interioară - acest tip de căutare are loc cu preponderență în cazul apariției unei nevoi instantanee (terminarea șamponului) sau prin apariția unei probleme cu care sa-am confruntat și în trecut (reapariția mătreții).exterioară – în cazul șamponului principalii factori de influență sunt:

- surse personale (prietenii,familie sau medici specialiști) - care pot influența prin propriile experiențe pozitive / negative avute cu un anumit tip de șampon.
- surse comerciale (reclama, site-uri, reviste, pliante, broșuri) - conform unui studiu realizat de compania IMR&C Group, mărcile de șampon care beneficiaza de reclamă televizată au cel mai mare impact asupra consumatorilor.

Un consumator căruia i s-a declanșat interesul va fi tentat să caute informații suplimentare. Se pot distinge două niveluri ale acestei etape: atenția sporită și informarea activă. În primul caz consumatorii vor deveni mai receptivi la informațiile referitoare la beneficiile diferitelor mărci de șampon.

Ei vor acorda atenție reclamelor, șampoanelor cumpărate de prieteni și conversațiilor pe tema acestui produs. În al doilea caz ei vor căuta să se documenteze și să se implice în alte activități menite să îi sporească cunoștințele în domeniu (consultarea unui medic, citirea de materiale care tratează problema cu care se confruntă).

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.