Comportamentul clientilor fata de femeile taximetrist

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.86

nivel: Facultate

Referat despre Comportamentul clientilor fata de femeile taximetrist
INTERPRETAREA FRECVENTELOR
Q1. Credeti ca o femeie e capabila sa lucreze ca sofer de taxi?
Prin aceasta intrebare am dorit sa punem in evidenta reactia clientilor fata de o femeie-sofer de taxi, pentru a ilustra o potentiala discriminare pe sexe. 11% dintre cei chestionati cred ca o femeie e capabila sa lucre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamentul clientilor fata de femeile taximetrist

Referat despre Comportamentul clientilor fata de femeile taximetrist
INTERPRETAREA FRECVENTELOR
Q1. Credeti ca o femeie e capabila sa lucreze ca sofer de taxi?
Prin aceasta intrebare am dorit sa punem in evidenta reactia clientilor fata de o femeie-sofer de taxi, pentru a ilustra o potentiala discriminare pe sexe. 11% dintre cei chestionati cred ca o femeie e capabila sa lucreze ca taximetrista in foarte mare masura,pentru 10% acest lucru e posibil in mare masura, pentru 10% in mica masura, pentru 8% in foarte mica masura, iar pentru 6% deloc. Femeile sunt vazute in multe ipostaze, dar nu tocmai bine in toate.O femeie taximetrista s-ar descurca si nu s-ar descurca.Riscurile sunt mult mai mari pentru o femeie, si de aici rezulta parerile celor care prefera femeia la cratita.Dar drepturile omului sunt universale si nu fac discriminari intre sexe.Nici discrimanarile de gen nu sut acceptate in ceea ce putem numi egalitate.Dar la noi, la romani pana la egalitate avem de muncit in acceptarea unei tranzitii fara sfarsit, iar prin aceasta avem datoria de a nu uita ca pentru o paine in casa sau pentru o pasiune personala, si femeile au dreptul la aceasta profesie.

Q4. Daca ar trebui sa alegeti dintr-o statie taxi, ati alege masina condusa de o femeie?
Prin raspunsurile la aceasta intrebare am dorit sa verificam daca romanii respecta sau nu principiul egalitati intre sexe. 42% dintre cei intrebati au spus ca ar alege un taxi condus de o femeie, iar 58% susatin ca nu ar face asa ceva. Simplitatea sau vulnerabilitatea unei femei, lipsa de incredere sau vechile prejudecati legate de rolul femeii in societate sunt principalele motive le acestei situatii.Dar daca ne-am pune in locul unei femei cu un nivel de trai sub limita normalului, ce are ca singura optiune meseria de taximetrist, am respinge-o oare in acelasi fel? Solutia pentru depasirea stereotipiilor ar fi o modernizare, o deschidere in gandire a unor romani ce se vor in Europa fara a-si asuma raspunderea dorintei lor.

Q5.De obicei cum alegeti un taxi?
Punand aceasta intrebare am incercat sa observam daca intr-o simpla alegere prejudecatiile si stereotipiile isi pun amprenta in mod hotarator. 40% dintre cei chestionati spun ca suna la o firma de taxi, 14% opresc un taxi pe strada, 28% aleg dintr-o statie de taxiuri, iar pentru 18% aceasta problema nu prezinta importanta. Numarul mare al celor care apeleaza la firmele de taxi prin comenzi la telefon ar putea la o prima vedere duce la o concluzie eronata ca nu conteaza cine conduce, atat timp cat servicile sunt de buna calitate. Dar daca vom cumula numarul celor care opresc taxiurile pe strada cu numarul celor care aleg dintr-o statie de taxi masina, putem observa ca majoritatea soferilor alesi sunt barbati. Nu conteaza in aceasta faza motivul sau nemultumirile, dar ce putem sustine si datorita acestor rezultate este ca romanii au nu numai prejudecati, ci si o oarecare fobie fata de femeia-sofer de taxi.

Q6. De obicei lasati bacsis soferilor de taxi?
Romanul prin definitie este avar.Binenteles,exceptia confirma regula. Exista si romani mai....generosi.Prin aceasta incercare am dorit sa vedem daca in Timisoara romanii sunt mai mult sau mai putin.....generosi. 49% dintre cei chestionati ar lasa bacsis soferilor de taxi,iar 51% nu ar lasa. Desi ar putea parea ciudat,unii dintre noi accepta ca cel care ne serveste are nevoie de un marunt castig in plus si lasa bacsis. Trecand peste simpla observatie ca bacsisul e una din cele mai marunte forme de coruptie, concluzia la care ajungem e ca romanii din Timisoara se afla la limita dintre zgarcenie si coruptie.

Q7. Daca soferul este femeie lasati bacsis?
Facand o legatura intre aceasta intrebare si cea anterioara am dorit sa evidentiem ingustarea in gandire a celor cu prejudecati. 55,1% dintre cei chestionati ar lasa bacsis si unei femei ce conduce taxiul la care au apelat,dar 44,9% nu ar lasa nici un leu in plus. Romanul poet si sensibil la orice fenomen al naturii care ii sugereaza un bocet dovedeste, ca intr-o multime de alte situatii, ca interesul personal este acel care primeaza. Indiferent ca o femeie are nevoie mult mai mare de acea infirma coruptie de rand, multi nu lasa bacsis femeii. Poate ca daca aceasta ar servi la bojdeuca de pe colt, ar primi bacsis consistent pentru o suta de palinca decat pe o calatorie rapida si sigura cu taxiul pe care il conduce.

Q.8. Daca urcati intr-un taxi, cum salutati soferul?
Pornind de la aceasta intrebare am dorit sa scoatem in evidenta nu atat politetea clientilor, ci mai de graba caracterul relatilor – formale sau informale – pe care acestia incearca sa le stabileasca cu soferii de taxi. 50% dintre ceichestionati saluta cu „buna dimineata/buna ziua/buna seara!”, 12% cu „ceau!”, 14% cu „salut!”, si 24%”buna!”. Dupa cum poate observa oricine, cu soferii de taxi se cauta stabilirea unor relatii informale, de o prietenie interesata in ambele sensuri. Binenteles, asta daca nu se precizeaza sexul soferului. Dupa multi, barbatii sunt mai deschisi la astfel de relatii, pentru ca femeile sunt vulnerabile si nu au incredere in straini. Oricum, majoritar e numarul celor care cauta o relatie informala cu un sofer de taxi, pentru a se putea apela din ambele parti la marunta coruptie de zi cu zi.

Q9. Daca soferul este femeie, cum salutati?
Facand legatura cu intrebarea anterioara, prin aceasta chestiune am dorit sa verificam ipoteza generala, conform careia daca soferul este barbat, relatile initiale tind sa fie informale, pe cand in cazul unei femei ca soferita de taxi, relatiile isi pastreaza caracterul formal. 40% dintre cei chestionati saluta cu ”buna dimineata/buna ziua/buna seara!”,10% cu „ceau!”, 10% cu „salut!”, 6%”buna!” si 22%”sarut mana!”. Chiar si prin primele cuvinte adresate unui sofer de taxi putem trage o concluzie referitor la relatiile ce sunt initiate intre cele duoa persoane. In cazul in care taxiul este condus de o femeie, este clar ca relatia este una formala, cu caracter oficial, desi in majoritatea cazurilor femeile sunt mai putin respectate si apreciate decat barbatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.