Comportamente magico-religioase ale paleantropilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

A trebuit sa reamintim aceste cateva fapte binecunoscute pentru a nu pierde din vedere, citind analizele care urmeaza, ca omul preistoric se comporta deja ca o fiinta inzestrata cu inteligenta si imaginatie. Cat despre activitatea inconstientului -- vise, fantezii, viziuni, fabulatii etc. -- putem presupune ca ele nu se distingeau decat prin intensitate si amploare de cele ale con-temporanilor nos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamente magico-religioase ale paleantropilor

A trebuit sa reamintim aceste cateva fapte binecunoscute pentru a nu pierde din vedere, citind analizele care urmeaza, ca omul preistoric se comporta deja ca o fiinta inzestrata cu inteligenta si imaginatie. Cat despre activitatea inconstientului -- vise, fantezii, viziuni, fabulatii etc. -- putem presupune ca ele nu se distingeau decat prin intensitate si amploare de cele ale con-temporanilor nostri. Dar trebuie sa intelegem termenii intensitate si amploare in sensul lor cel mai puternic si cel mai dramatic.

Caci omul este produsul final al unei decizii luate "la inceputul Timpului": aceea de a ucide pentru a trai. intr-adevar, hominienii au reusit sa-i depaseasca pe "stramosii" lor, devenind carnivori. Timp de vreo doua milioane de ani paleantropii au trait din vanatoare; fructele, radacinile, molustele etc., recoltate de catre femei si copii, erau insuficiente pentru a asigura supravietuirea speciei. Vanatoarea a determinat diviAZziunea muncii dupa sex, intensificand, in acest fel, "hominizarea"; caci la carnivore si in toata lumea animala o astfel de diferenta nu exista.

Dar neincetata urmarire si doborare a vanatului au sfarsit prin a crea un sistem sui generis de raporturi intre vanator si animalele masacrate. Vom reveni indata asupra acestei probleme. Sa reamintim pentru moment ca "legatura mistica" intre vanator si victimele sale este relevata prin insusi actul de a ucide; sangele varsat este intru totul asemanator sangelui omenesc, in ultima instanta "legatura mistica" cu vanatul dezvaluie inrudirea intre societatile umane si lumea animala. A dobori animalul vanat, sau, mai tarziu, animalul domesticit, echivaleaza cu un sacrificiu in care vanatorul si victima sunt interschimbabile [3].

Precizam ca toate aceste conAZceptii s-au constituit in timpul ultimelor faze ale procesului de "hominizare". Ele sunt inca active -- modificate, revalorizate, camuflate -- la mii de ani dupa disparitia civilizatiilor paleolitice.2. "Opacitatea" documentelor preistorice Daca paleantropii sunt considerati drept "oameni completi" urmeaza ca ei posedau de asemenea un anumit numar de credinte si practicau anumite rituri. Caci, asa cum am reamintit, experienta sacrului constituie un element in structura constiintei.

Cu alte cuvinte, daca se pune problema "religiozitatii" sau a "nonreligiozitatii" oamenilor preistorici, sustinatorilor "nonre-ligiozitatii" le revine sarcina sa aduca dovezi in sprijinul ipotezei lor. E probabil ca teoria "nonreligiozitatii" paleantropilor s-a impus in vremea evolutionismului, cand tocmai se desco-pereau analogiile cu primatele. Dar e vorba de o neintelegere, deoarece, in acest caz, ceea ce conteaza nu este structura anatomo-osteologica a paleantropilor (similara, desigur, celei a primatelor), ci operele lor; si acestea demonstreaza activitatea unei inteligente care nu poate fi definita astfel decat "omeneasca".

Dar daca s-a cazut de acord, astazi, asupra faptului ca paleantropii aveau o "religie", este greu, daca nu practic imposibil, de a preciza care era continutul acesteia. Totusi, cercetatorii n-au dezarmat; caci ramane un anumit numar de "documente-martor" asupra vietii paleanAZtropilor, si se spera, intr-o zi, sa se reuseasca a se descifra semnificatia lor religioasa. Altfel spus, se spera ca aceste "documente" sunt susceptibile sa constituie un "limbaj", la fel cum, gratie geniului lui Freud, creatiile considerate pana atunci productii absurde sau insignifiante ale inconstientului -- vise, vise in stare de veghe, fantasme etc. -- au dezvaluit existenta unui "limbaj" extrem de pretios pentru cunoasterea omului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.