Comportamente de supravietuire plante

1x punct

categorie: Biologie

nota: 7.72

nivel: Gimnaziu

Sub actiunea factorilor caracteristici unor anumite medii de viata, functiile si structura unor plante se adapteaza in mod cu totul original, constituind, astfel, mecanisme de supravietuire ale plantelor.
Unele plante arborescente, s-au adaptat la mediul secetos, ajungand la forme neobisnuite prin acumularea rezervelor nutritive si a apei in tulpina principala. Printre acestea, sunt si arbo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comportamente de supravietuire plante

Sub actiunea factorilor caracteristici unor anumite medii de viata, functiile si structura unor plante se adapteaza in mod cu totul original, constituind, astfel, mecanisme de supravietuire ale plantelor.
Unele plante arborescente, s-au adaptat la mediul secetos, ajungand la forme neobisnuite prin acumularea rezervelor nutritive si a apei in tulpina principala. Printre acestea, sunt si arborii giganti platourile Sierrei Nevada din SUA, situate cam la 2000 de metri altitudine, Sequoia gigantea, o specie de conifera inalta de pana la 135 m, cu circumferinta bazei tulpinii de pana la 40 m. Unui asemenea trunchi ii este necesar un sistem de ancorare foarte puternic si sigur. Radacinile sale, ca niste serpi boa, groase de 2-3 metri, si lungi de 50-60 de metri il fixeaza cat se poate de bine de stanci.
Aceste conifere sunt supranumite si arbori-mamut, deoarece ramurile lor incovoiate amintesc de coltii mamutului, stramosul elefantului de azi. Astfel de "colti" au la baza coloanei dimensiunile unui brad de 100-120 de ani, adica 25-35 de metri lungime si doi metri grosime.
Varsta acestor copaci, calculata dupa numarul de inele cuprins in trunchi, depaseste in multe cazuri si 2000 de ani.
O alta specie, care s-a adaptat tinuturilor aride, facand cu brio fata conditiilor desertice, este Cactusul. In natura exista peste 3000 specii de cactusi. Patria acestor "arici verzi" din lumea vegetala este continentul american. Ea se intinde de la Canada pina la Patagonia, cuprinzind si unele insule din Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic. Cactusii sunt raspinditi in zonele de desert, de semidesert, in zonele de stepa si in padurile tropicale, atit pe litoral, fiind mereu stropiti de apa sarata a oceanului, cit si in raioanele muntoase, ridicindu-se uneori pina la 5000 m deasupra nivelului marii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.