Componentele economice si obiectul de studiu al contabilitatii

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.80

nivel: Facultate

Luate la un loc, cele doua abordari alcatuiesc conceptia economico-juridica a patrimoniului, dupa care acesta este un complex de drepturi si obligatii cu elementele lor evaluabile in bani.Rezulta ca in contabilitate patrimoniul este abordat din doua puncte de vedere, ca "bunuri economice" si, respectiv, ca "obiecte de drepturi si obligatii". De aici rezulta ca bunurile economice = drepturi si obli[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Componentele economice si obiectul de studiu al contabilitatii

Luate la un loc, cele doua abordari alcatuiesc conceptia economico-juridica a patrimoniului, dupa care acesta este un complex de drepturi si obligatii cu elementele lor evaluabile in bani.Rezulta ca in contabilitate patrimoniul este abordat din doua puncte de vedere, ca "bunuri economice" si, respectiv, ca "obiecte de drepturi si obligatii". De aici rezulta ca bunurile economice = drepturi si obligatii. Evident, intre cele doua aspecte de abordare, sub raport valoric, exista o egalitate de valoare.

Se poate concluziona ca obiectul contabilitatii il constituie studiul miscarilor de valori exprimate in bani din cadrul tuturor unitatilor patrimoniale, utilizarea si reproductia componentelor patrimoniului si stabilirea rezultatelor economico-financiare obtinute. Mijloacele economice reprezinta substanta activului patrimoniului, iar resursele substanta pasivului patrimoniului si astfel ecuatia generala a contabilitatii in partida dubla devine:

ACTIVUL PATRIMONIULUI = PASIVUL PATRIMONIULUI Contabilitatea foloseste categorii specifice, cum sunt cele de avere sau active (mijloace) si de resurse, in cadrul acestora din urma un loc aparte revenind capitalului.Fluxurile de valori sunt reale, adica reprezinta miscari de bunuri, de obicei corporale. De exemplu, livrarea de marfuri de la un furnizor la la un client este un flux real. El este urmat de un flux financiar, respectiv plata de catre client a contravalorii respective. Exista si fluxuri de valori cvasireale, cum ar fi munca prestata de catre salariati, care are ca flux financiar plata salariilor de catre intreprindere catre salariati.

Fluxurile de valori au loc in cadrul productiei, repartitiei circulatiei si consumului in ciclu economic complet. Toate aceste fluxuri pot primi expresie baneasca si sunt reflectate de catre contabilitate, in ele regasindu-se toate componentele patrimoniului agentilor economici.In vederea construirii unui sistem contabil care sa reflecte cat mai exact miscarile intervenite in patrimoniul unei unitati, practica a dezvoltat un sistem de reguli sau principii contabile ce trebuie respectate pentru a avea o imagine fidela asupra activelor si datoriilor, a situatiei financiare si rezultatelor.

In tara noastra, legislatia contabila in vigoare, respectiv Legea Contabilitatii si Regulamentul de aplicare al Legii Contabilitatii, prevad ca document oficial de gestiune al unitatii patrimoniale bilantul contabil, care trebuie sa redea o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.