Complicatii in ecografia interventionala

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Metodele de ghidare ecografica utilizate au fost reprezentate atat de metoda indirecta - pentru patologia hepatica difuza, cat si de metodele ,,free-hand" si cu dispozitiv de ghidaj adaptat la transductor, pentru patologia focala. Rezultate. In lotul de studiu, ponderea majora a diagnosticelor de trimitere a fost a afectiunilor hepatice difuze (73,9%), cele focale reprezentand 19,9%. In lot am in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Complicatii in ecografia interventionala

Metodele de ghidare ecografica utilizate au fost reprezentate atat de metoda indirecta - pentru patologia hepatica difuza, cat si de metodele ,,free-hand" si cu dispozitiv de ghidaj adaptat la transductor, pentru patologia focala. Rezultate. In lotul de studiu, ponderea majora a diagnosticelor de trimitere a fost a afectiunilor hepatice difuze (73,9%), cele focale reprezentand 19,9%. In lot am inclus si 40 de bolnavi cu transplant hepatic. Alte afectiuni au inclus 5 cazuri de tromboza a venei porte si 2 cazuri de splenomegalie. Materialul recoltat a fost histologic la peste 95% dintre pacienti, la 2,7% s-a realizat examen citologic iar pentru restul cazurilor s-au efectuat ambele tehnici.

Cele mai utilizate tipuri de ace au fost Bard si Bard-Magnum (96,9%). In majoritatea cazurilor unul sau doua pasaje de biopsie au fost suficiente, un procent mic de bolnavi necesitand pasaje multiple. Dispozitivul de ghidaj a fost utilizat la 30,0% dintre pacienti, metoda indirecta la 57,4% bolnavi, iar metoda "free hand" in 12,0% din cazuri. Mentionam ca la 5 cazuri PBH s-a efectuat intraoperator. Majoritatea pacientilor au necesitat doar anestezie locala (98,1%). Din cele 13 cazuri de anestezie generala, 5 au reprezentat punctii ecoghidate intraoperator. Complicatiile au fost prezente la 20,3% pacienti. Cele mai frecvente au fost durerea, mentionata de 12,0% din pacienti si hipotensiunea arteriala (9,5%).

Dintre pacientii care au acuzat durere, la 85,4% din cazuri intensitatea acesteia a fost usoara; nivelul hipotensiunii arteriale a fost de asemenea usoara in cazul a 85,9% din bolnavi. Concluzii. Reducerea ratei complicatiilor poate fi influentata printr-o dotare tehnica buna, atat in ceea ce priveste trusa de biopsie, cat si aparatura de ghidaj (ecograf, trusa de ghidaj, soft), prin adaptarea calibrului acului la leziunea biopsiata astfel incat riscul sangerarii, biliragiei, etc. sa fie cat mai mic, cat si printr-o experienta bogata a medicului si respectarea regulilor interventionale (legate de organ, ghidaj, etc.).

Introducere
Patologia hepatica reprezinta un capitol important in patologia generala, avand o prevalenta ridicata atat in tara noastra, cat si la nivel mondial. Domeniul vast al patologiei ficatului include atat afectiuni circumscrise, cat si afectiuni difuze, cu etiologii foarte variate, complexe si, ca o consecinta, posibilitati de investigare si terapie diferite.

Un loc important in cadrul diagnosticului bolilor hepatice il reprezinta examinarea ultrasonografica care, alaturi de examenul clinic, testele biologice, celelalte examinari imagistice (computer tomografie, rezonanta magnetica nucleara), ofera date importante legate de patologia studiata. Aproape in acelasi timp cu descoperirea si utilizarea ultrasonografiei in medicina, a aparut necesitatea adaptarii la imagistica a unei tehnici interventionale - punctia biopsie hepatica.

Imbinarea acestor doua metode a condus la ceea ce astazi numim ultrasonografie interventionala. In timp, diagnosticului bioptic i s-au adaugat si metode de tratament, cum sunt drenajele ecoghidate si tratamentul percutan al tumorilor hepatice, capitole care, insa, nu fac obiectul acestui studiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.