Complicatie rara a cirozei hepatice macronodulare

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

Material si metoda
Prezentam cazul unui pacient de 71 ani, internat de urgenta cu tabloul clinic al unui abdomen acut de tip hemoragic, in stare de soc-colaps circulator. Se intervine chirurgical de urgenta, intraoperator evidentiindu-se un hemoperitoneu masiv cauzat de ruptura unui nodul hepatic pe fondul unei ciroze hepatice macronodulare. Se practica hemostaza chirurgicala prin metoda"pa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Complicatie rara a cirozei hepatice macronodulare

Material si metoda
Prezentam cazul unui pacient de 71 ani, internat de urgenta cu tabloul clinic al unui abdomen acut de tip hemoragic, in stare de soc-colaps circulator. Se intervine chirurgical de urgenta, intraoperator evidentiindu-se un hemoperitoneu masiv cauzat de ruptura unui nodul hepatic pe fondul unei ciroze hepatice macronodulare. Se practica hemostaza chirurgicala prin metoda"paking hepatic".

Rezultate
Evolutia favorabila prin asocierea tratamentului chirurgical cu cel medical etiologic.

Concluzii
Ruptura spontana a unui nodul hepatic, desi constituie o complicatie rara a cirozei hepatice se caracterizeaza prin gravitatea sa deosebita datorita hemoragiei abundente. Interventia chirurgicala efectuata in timp util constituie in aceasta situatie elementul cheie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.