Complexitatea personajului protagonist dintr-o nuvela studiata

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Liceu

Rupându-se însă de satul său, Ghiță iese de sub „cupola” protectoare a normei morale, devenind vulnerabil, pregătit să încheie, ca și Faust, un „pact” cu Diavolul.

Demonia Sămădăului trezește setea de bani în apele adânci ale sufletului lui Ghiță, atrăgându-1 în spațiul întunecat al fărădelegii, până când moartea îl va izbăvi.După apariția lui Lică, pierzând [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Complexitatea personajului protagonist dintr-o nuvela studiata

Rupându-se însă de satul său, Ghiță iese de sub „cupola” protectoare a normei morale, devenind vulnerabil, pregătit să încheie, ca și Faust, un „pact” cu Diavolul.

Demonia Sămădăului trezește setea de bani în apele adânci ale sufletului lui Ghiță, atrăgându-1 în spațiul întunecat al fărădelegii, până când moartea îl va izbăvi.După apariția lui Lică, pierzând reperele vieții lui anterioare (cumpătarea, dragostea pentru familie, demnitatea), Ghiță devine un suflet pustiit care se lasă în voia întâmplării.

Prima particularitate a personajului constă în faptul că acesta ilustrează norma morală enunțată inițial.
A doua particularitate constă în acutul conflict interior, psihologic pe care-1 trăiește Ghiță, sfâșiat între patima banului și fondul său inițial cinstit.

Prăbușirea morală a lui Ghiță se produce treptat, cu oscilații între visul îmbogățirii și chinurile remușcării, modifîcându-i ființa: încă înainte de sosirea toamnei, cârciumarul devine ursuz, irascibil fără motiv și chiar ciudat, înstrăinându-se de cei din jurul său.
Singurul „glas” de care ascultă vine din adâncul său sufletesc, din subconștient și îl copleșește: „Ce să-mi fac dacă e în mine ceva mai tare decât viața mea?”

Pe măsură ce trece timpul, înstrăinarea lui Ghiță devine totală: propria familie îi apare ca o piedică în relația cu Lică, iar în locul vechilor sentimente se instalează mirajul banilor care-1 atrage ca o „apă a morților”: „Se gândea la câștigul pe care l-ar putea face în tovărășia lui Lică, vedea banii grămadă înaintea sa și i se împăienjeneau parcă ochii”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.