Competitie si cooperare - afacerile

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Una dintre trasaturile cele mai vizibile ale afacerilor este competitivitatea. Neindoielnic, afacerile inseamna concurenta si aproape oricine isi poate da seama de avantajele competitiei in economia de piata: produse si servicii mai bune si mai variate, la preturi mai mici, inoAZvatie, diversitate, dezvoltare etc. Multi oameni de afaceri nu inteleg insa prea clar natura competitiei economice si co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Competitie si cooperare - afacerile

Una dintre trasaturile cele mai vizibile ale afacerilor este competitivitatea. Neindoielnic, afacerile inseamna concurenta si aproape oricine isi poate da seama de avantajele competitiei in economia de piata: produse si servicii mai bune si mai variate, la preturi mai mici, inoAZvatie, diversitate, dezvoltare etc. Multi oameni de afaceri nu inteleg insa prea clar natura competitiei economice si conexiunea ei necesara cu cooperarea; preocupati exclusiv de maximizarea profitului lor in limitele legii, ei ignora orice responsabilitati morale fata de ceilalti, intrucat le considera niste fantezii idealiste si umanitare, ce stanjenesc afacerile, micsoAZrand profitul.

Aceasta perceptie simplista implica ideea ca, din cauza concurentei, un bun manager nu are, in economia de piata, nici o alta optiune in afara de a cumpara cat mai ieftin si de a vinde cat mai scump. Se accepta fara entuziasm existenta unui cadru legal care trebuie respectat, dar atat: in limitele legii totul e permis pentru a se atinge scopul unic al oricarei afaceri serioase - maximiAZzarea profitului.
Egoismul ingust

Perspectiva maximelor avantaje nu este specifica numai lumii afacerilor, ci apare ca o posibila viziune generala despre lume, prea adesea sustinuta de simtul comun. Aceasta viziune se numeste egoism iar ideea sa de baza este aceea ca fiecare individ trebuie si ii este ingaduit sa urmareasca, in tot ceea ce face, in primul rand propria fericire, adica implinirea dorintelor si satisfacerea intereselor sale personale.

Daca egoismul este sau nu corect din punct de vedere moral reprezinta o problema extrem de dificila si unora li se pare chiar insoAZlubila cu argumente strict rationale. Se spune ca gandirea nu poate dovedi ca unuia ar trebui sa ii pese neconditionat de altii; unii oameni cred ca da - manati fiind nu numai de argumente intelectuale, ci mai ales de imboldurile inimii - in vreme ce altii cred ca nu.

Insa egoismul simplist sau ingust nu poate fi acceptat ca teorie etica valabila nici macar din perspectiva interesului propriu. Cu alte cuvinte, in masura in care judeca mai profund, chiar cineva care nu urmareste altceva decat maximum de avantaje personale trebuie sa accepte ca a fi intotAZdeauna de un egoism feroce, caruia nu i pasa niciodata catusi de putin de ceilalti, este o strategie perdanta care, in final, se soldeaza cu mult mai putine beneficii decat o strategie in care sunt avute in vedere, mai mult sau mai putin, si interesele sau dorintele celorlalti.

Nu este greu sa ne imaginam ce s ar intampla intr o lume in care toti oamenii nu ar urmari decat interesele personale ale fiecaruia. O astfel de lume ar semana destul de mult cu salbaticia "starii naturale" descrise de catre Thomas Hobbes (1588 - 1679) in faimoasa lui carte Leviathan. Avand o viziune pesimista asupra naturii umane, Hobbes considera ca, prin zestrea sa nativa, omul este o fiinta guvernata de instincte agresive, oricand inclinat sa isi atace cu extrema cruzime semenii spre a si satisface neintarziat toate poftele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.