Compartimentele lichidiene ale organismului

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Cele mai mari compartimente ale lichidului extracelular sunt lichidul interstitial (peste A din lichidul extracelular) si plasma (aproape Oe din lichidul extracelular, aproape 3 l).Plasma este componenta fara celule a sangelui; intre plasma si lichidul interstitial exista un schimb permanent de substante, desfasurat prin porii membranei capilare. Acesti pori sunt foarte permeabili pentru toti sol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Compartimentele lichidiene ale organismului

Cele mai mari compartimente ale lichidului extracelular sunt lichidul interstitial (peste A din lichidul extracelular) si plasma (aproape Oe din lichidul extracelular, aproape 3 l).Plasma este componenta fara celule a sangelui; intre plasma si lichidul interstitial exista un schimb permanent de substante, desfasurat prin porii membranei capilare. Acesti pori sunt foarte permeabili pentru toti solvatii din lichidul extracelular cu exceptia proteinelor.

Plasma si lichidele interstitiale prezinta aproape aceeasi compozitie cu exceptia proteinelor care au o concentratie mai mare in plasma.
Volumul sanguinSangele contine atat lichid extracelular (lichidul plasmatic) cat si lichid intracelular (lichidul din eritrocit). Sangele este considerat a fi un compartiment lichidian separat, deoarece este bine delimitat (continut in sistemul circulator).
Volumul sanguin (la adult este aprox. 7% din greutatea corporala, cca. 3-5 l) este important in special pentru controlul dinamicii cardiovasculare.

Aprox. 60% din sange este reprezentat de plasma si 40% de celulele sanguine (variatii interindividuale si intraindividuale in functie de sex, greutate, etc.).Hematocritul
Hematocritul este componenta sangelui reprezentata de eritrocite (la sexul masculin, este de aprox. 0,40, iar la sexUL feminin este de aprox. 0,36).In caz de anemie severa hematocritul poate scadea pana la 0,10 (valoarea limita pentru mentinerea functiilor vitale).
Exista afectiuni associate cu hiperproductie de eritrocite (policitemie, hematocritul poate creste pana la valoarea de 0,65).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.