Comparatie intre poeziile Lacul, Emotie de Toamna si Izvorul Noptii

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.90

nivel: Liceu

Poezia ‘’Izvorul Noptii’’ incepe si se incheie cu adresarea directa, debuteaza cu un substantiv in vocativ ‘’Frumoaso’’ ce constituie un singur vers si este izolat de restul textului prin virgula. Pronumele personal ‘’-ti’’ arata ca oricine poate fi surprins in ipostaza de indragostit.

Epitetul cromatic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comparatie intre poeziile Lacul, Emotie de Toamna si Izvorul Noptii

Poezia ‘’Izvorul Noptii’’ incepe si se incheie cu adresarea directa, debuteaza cu un substantiv in vocativ ‘’Frumoaso’’ ce constituie un singur vers si este izolat de restul textului prin virgula. Pronumele personal ‘’-ti’’ arata ca oricine poate fi surprins in ipostaza de indragostit.

Epitetul cromatic ‘’ochii asa de negri’’ simbolizeaza prufunzimea setimentelor. Iubita este prezenta in text prin substantivul ‘’poala ta’’ care arata locul de visare al indragostitului. Fraza se poate imparti in cinci propozitii. In prima propozitie se constata frumusetea ochilor iubtei.

In a doua propozitie arata consecinta frumusetii iubitei asupra indragostirului. A treia propozitie subliniaza coordonatele temporale si aduce informatii suplimentare despre cuplu. A patra propozitie exprima efectul pe care starea de visare o asupra indragostitului. A cincea propozitie aduce detalii despre frumusetea ochilor iubitei. Negrul ochilor reprezinta misterul, iar ea este comparata cu natura.

Poezia se deschide cu o constatatie “A venit toamna’care nu evidentieaza doar instaurarea unui anotimp in natura ci si un sentiment si anume tristetea datorata destramarii unei iubiri. Poezia i-a forma unei adresari directe,poetul se adreseaza iubitei cerandu-i sa incerce sa-i aline suferinta fapt sugerat de versul ‘acopera-mi inima cu ceva’.

Verbul l-a imperativ subliniaza caracterul de adresare directa ‘acopera’. Subst. ‘umbra’care se repeta de 2 ori in versul al doilea semnifica absenta iubitei. Poezia se constituie intr-o marturisire in care isi prezinta o gama variata de sentimente incepand cu tristetea continuand cu teama si cu speranta intr-o reintoarcere a fiintei iubite.Versul al IV-lea ‘or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori’ poate semnifica dorinta poetului de a se elibera prin zbor,prin inaltare sufleteasca ,de suferinta provocata de pierderea iubitei.

‘Zborul pana la nori’ poate sa mai semnifice si incercarea de transfigurare a suferintei. ‘Ochiul strain’ este o metafora care sugereaza o alta relatie de dragoste in care poate fi prinsa iubita, relatie care ii provoaca e-ului liric spaima si suferinta in acelasi timp.‘Sa se-nchida cu o frunza de pelin’ este o metafora care semnifica amaraciunea pe care poate sa I-o provoace iubitei, implicarea intr-o relatie nesincera menita esecului.

Strofa a doua aduce in discutie un alt plan, o alta lume ideala, imaginara al carei obiectiv este o iubire pura.Poetul transforma trairile exprimate in prima secventa ,teama,tristetea, deziluzia in noua sa creatie. Versul ‘si-atunci ma apropii de pietre si tac’ subliniaza lipsa comunicarii.Cel de-al doilea vers a strofei a doua ‘’iau cuv.si le-nec in mare’’ poate sugera pornind de la ideea conform careia cuvantul este unitatea de baza a comunicarii.

Acest proces nu este altceva decat procesul creatiei.Dragostea mare din finalul strofei nu repr. decat opera poetica,expresie a gandirii,a trairii,a sent. poetului.Poetul devine un Dumnezeu capabil sa nasca noi lumi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.