Comparatie Otilia-Marculescu, Emma-Bovary, Eugenie Grandet

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Un alt artist in zugravirea sufletului femeii se dovedeste a fi Honore de Balzac care, prin personajul Eugeniei Grandet, surprinde dragostea feciorelnica drept sentiment ce anihileaza orice alta simtire. Eugenie Grandet ipostaziaza femeia - victima, care se sacrifica in numele iubirii.George Calinescu este si el un modelator al sufletului femeii si creeaza prin Otilia Marculescu unul din cele mai [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comparatie Otilia-Marculescu, Emma-Bovary, Eugenie Grandet

Un alt artist in zugravirea sufletului femeii se dovedeste a fi Honore de Balzac care, prin personajul Eugeniei Grandet, surprinde dragostea feciorelnica drept sentiment ce anihileaza orice alta simtire. Eugenie Grandet ipostaziaza femeia - victima, care se sacrifica in numele iubirii.George Calinescu este si el un modelator al sufletului femeii si creeaza prin Otilia Marculescu unul din cele mai complexe personaje feminine ale literaturii romane, personaj enigmatic prin ghemul de contradictii pe care il reflecta, atitudinile contrastante pe care le infatiseaza.

Otilia este si ea, asemenea Emmei Bovary, un produs al societatii, caci imprejurarile au "ultimul cuvant" asupra destinului ei.
Personaje centrale, cu o deosebita importanta in cadrul actiunii, cele trei femei isi pun pecetea asupra romanelor ilustrate, imprumutandu-le numele spre a le servi ca titluri. Astfel, inainte de a intra in actiunea propriu-zisa a cartii, cititorul are ocazia de a face cunostiinta cu personajele principale, urmand ca treptat sa le descifreze interioritatea si sa le compatimeasca traiul. Caci traiul a cel putin doua dintre ele este intradevar induiosator.

Emma Bovary traieste intr-o proiectie idilica a vietii, intr-un univers alcatuit din castele, baluri, ospaturi, cabriolete, domni instariti si doamne elegante. Reveria este ireversibila, lumea realitatii devine din ce in ce mai stramta, mai limitativa si de aceea insuportabila. Drama ei se naste din faptul ca-si face permanent iluzii, negand sentimente reale si afirmandu-si simtiri pe care nu le traieste. In momentul in care contientizeaza minciuna in care traieste, Emma isi pune capat zilelor.

O la fel de tulburatoare poveste traieste si tanara Eugenie Grandet, victima a zgarceniei tatalui sau, mos Grandet. Indragostindu-se fulgerator de varul sau sosit din Capitala, ea este capabila de orice sacrifiu pentru a-l face pe acesta sa depaseasca momentul greu prin care trece la moartea tatalui sau. Din putinul pe care il primeste de la avarul sau tata, ea cumpara cele necesare pentru a-i oferi lui Charles tratamentul cuvenit unui parizian. Credula in sentimentele pe care varul sustine ca le are pentru ea, la plecarea in Indii Eugenie ii ofera acestuia averea ei, constituita din cateva monede de aur pe care i le daruise mos Grandet la aniversari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.