Comparatie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

De obicei, in C. poetica primul termen este abstract, iar al doilea, concret, ceea ce ii da forta de a plasticiza, de a crea o imagine (v.) adresata sensibilitatii noastre artistice. C. nu reprezinta o substituire a unui termen cu altul, ca in cazul metaforei (v.), ci o alaturare a doi termeni, legati prin: ca, astfel ca, intocmai ca etc. ("Trecut-au anii ca nori lungi pe sesuri'' - Eminescu, Trec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comparatie

De obicei, in C. poetica primul termen este abstract, iar al doilea, concret, ceea ce ii da forta de a plasticiza, de a crea o imagine (v.) adresata sensibilitatii noastre artistice. C. nu reprezinta o substituire a unui termen cu altul, ca in cazul metaforei (v.), ci o alaturare a doi termeni, legati prin: ca, astfel ca, intocmai ca etc. ("Trecut-au anii ca nori lungi pe sesuri'' - Eminescu, Trecut-au anii).

Uneori termenii se inverseaza, pornindu-se de la concret la abstract, sugestia fiind captata dintr-o notiune exprimand idealitatea sau indicand o trasatura a psihicului omenesc: "Soarele rotund si palid se prevede printre nori / Ca un vis de tinerete, printre anii trecatori" (V. Alecsandri, Iarna). Alaturi de metafora si alegorie (v.), C. este, desigur, una dintre primele figuri de stil pe care le-a creat imaginatia poetica si ea se face prezenta in cele mai vechi texte literare.

Foarte pretuita se vede a fi in poemele homerice, mai cu seama in Iliada, vorbindu-se de aceea de C. de tip homeric, care dezvolta al doilea termen, al carui caracter concret rezida adesea intr-o minutioasa descriptie a unui fenomen natural: "Cum cateoAZdata cand focul pustiu izbucneste-n adancul / Codrului si e purtat de vartejul de vant pretutindeni; / Arborii din radacina tot cad mistuiti de vapaie; / Cad si troienii tot astfel in fuga loviti de puterea lui Agamemnon Atrid..." (Iliada, XI, trad. G. Murnu).

In literatura romana, C. de tip homeric releva opera unor mari iubitori ai clasicitatilor greco-latine, cum ar fi Al. Odobescu, M. Eminescu sau C. Hogas: "Ca cerbul uimit ce prin crestet de stanci / E urmat de sageat-arzatoare, / Din cai naruite, din garle adanci / Fugarul in tropot rasare / Cu nara arzand / Cu coama pe vant" (Eminescu, Eco). De esenta si structura homerica sunt si unele C. din poezia lui Lucian Blaga, in care al doilea termen (abstract-metafizic) este introAZdus printr-o ampla sintagma analitica, de natura concret-plastica: "...si-ntocmai cum cu razele ei albe luna / nu micsoreaza, ci tremuratoare / mareste si mai tare taina noptii, / asa imbogatesc si eu intunecata zare / ca largi flori de sfant mister..." (Eu nu strivesc corola de minuni a lumii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.