Companis publica Valma Industries

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.19

nivel: Facultate

Referat despre Companis publica Valma Industries
„Etapa de început cea mai delicată a alianței internaționale este selecția persoanelor care se vor implica în proiectul de grup”, a spus Dr De Monte. „Primul pas a avut loc într-un mod indirect, prin selecția informațiilor din dosarele personalului care păreau adecvate din punctul de vedere al competențelor tehnice și a prof[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Companis publica Valma Industries

Referat despre Companis publica Valma Industries
„Etapa de început cea mai delicată a alianței internaționale este selecția persoanelor care se vor implica în proiectul de grup”, a spus Dr De Monte. „Primul pas a avut loc într-un mod indirect, prin selecția informațiilor din dosarele personalului care păreau adecvate din punctul de vedere al competențelor tehnice și a profilului personal. A fost foarte clar imediat că numărul celor care corespundeau profilului era drastic limitat. Factorul care făcea diferența era puțina cunoaștere a limbii engleze. Al doilea pas a fost contactarea celor mai interesanți candidați pentru un interviu preliminar.”

Dr De Monte a explicat candidaților: „Compania noastră dorește să facă din această alianță un succes, iar de aceea v-am chemat eu aici. Persoana pe care noi vrem să o angajăm va trebui să plece în străinătate pentru o perioadă de doi ani.”

Decastri, inginerul responsabil cu biroul de proiectare și superiorul direct al lui Pilati a spus: „Când au început interviurile, nu mi-a plăcut foarte mult acest proces. Faptul că au fost contactați în principal colaboratorii mei cei mai importanți m-a iritat. Pilati, de exemplu, era implicat într-un proiect foarte important pe punctul de a fi operațional. Era foarte obișnuit cu munca realizată până acum și relațiile sale bune personalul productiv ne-a ajutat să controlăm conflictele care însoțesc trecerea de la faza de cercetare la producția de masă. Îmi displace idea că el sau alții ca el ar putea fi mutați în cadrul alianței. Nici o persoană din conducere nu s-a gândit să-mi explice cum voi putea respecta termenul stabilit cu oameni mai puțini și nu atât de bine pregătiți.”

„După o discuție cu oamenii direct implicați”, a continuat Dr De Monte „s-a decis să se intervieveze superiorii lor direcți. Obiectivul nostru era acela de a susține linia cu o examinare mai amănunțită a proiectului în curs de definire.”

„Când un program de lucru a fost început”, a adăugat Decastri „toți cei care muncesc devin o familie. Relațiile interpersonale sunt de bază: să înlocuiești un om este mult mai mult decât un schimb fotografii. Este necesar să menții un echilibru. În cazul meu, există oameni deștepți și mai puțin deștepți, iar cei deștepți sunt greu de înlocuit.”

„După prima discuție cu departamentul de resurse umane, șeful meu, Decastri, m-a chemat și m-a întrebat ce aveam de gând să fac”, a spus Pilati. „I-am răspuns că ezit, dar că mi se pare o oportunitate bună pentru viitorul meu. Mi-a spus că astfel de oportunități se deschid și în interiorul grupului nostru și mi-a propus să le continui pe acestea. I-am răspuns că mă voi gândi. Am simțit că nu va fi de acord cu disponibilitatea mea de începe această operațiune.”

„Departamentul de resurse umane mi-a comunicat că Pilati este candidatul numărul unu pentru poziția de manager operațional (executiv) la Valma”, a răspuns Decastri. „M-au asigurat că acest lucru nu v-a sărăci structura. Dar mie personal nu-mi trebuiau zece oameni în schimb: Pilati era deștept și cunoștea totul despre proiect.când i-am întrebat dacă au calculat costul trainingului unei persoane și a riscului de întârziere a proiectului, mi-au spus că acest aspect a fost deja evaluat și luat în considerare de către top management.”

„Luând în considerare și schimbarea climatului de muncă am hotărât să accept oferta”, a spus Pilati. „Lăsând la o parte prima etapă, idea de a ocupa un post de conducere mă incita. Era o ocazie de a-mi crește vizibilitatea internă și de a juca un rol pe care niciodată nu l-am jucat în mod serios: acela de manager!”

„În final au reșit să-l convingă că merită”, a comentat Decastri „iar eu am pierdut unul dintre cei mai valoroși colaboratori.”

Managementul expatriaților
„Primii doi ani nu se iau în considerare”, a accentuat Pilati. „Din 1983 până în 1985 am încercat să ne cunoaștem lucrând parțial în Italia și Anglia. A fost o muncă grea, mai mult decât full-time prin nevoia de a menține contracte bune, lucru care m-a făcut să-mi petrec multe ore la fabricile noastre. Mai mult decât înainte: era ca și cum aș fi fost responsabil în același timp de cercetare, dezvoltare și de primele încercări de a trece la producția de masă.”

„Am avut un colaborator care m-a costat, dar care era pe deplin implicat într-un proiect extern”, a adăugat Decastri. „După ce am evaluat propriul personal, la fel ca și cel britanic, și după ce s-a renunțat la doi dintre inginerii noștri (britanicii nu-l plăceau pe Ticinelli), de la 1 ianuarie am început prima etapă a operațiunii.”

De Monte își aduce aminte: „Transferul expatriaților s-a realizat printr-un sistem de transfer temporar. Salariile au continuat să fie plătite de către compania lor actuală. Politicile de despăgubire (compensare) erau orientate spre prevenirea acestora prin adăugarea unei extra plăți pentru a compensa diferitele incoveniente. În funcție de circumstanțe și performanțele atinse se puteau acorda și alte măriri. La momentul întoarcerii expatriatul ar beneficia de nivelul salariului primit în străinătate. De asemenea, firma Alza a acceptat să plătească cheltuielile de cazare și educație a copiilor. Toate acestea pentru a ușura schimbarea apărută în viața directorului și a familiei sale.”

Perrone, un inginer din departamentul de proiectare de la Alza, era unul dintre candidații pentru poziția de manager tehnic la Valma. A fost anunțat în iulie 1984. „Era un pas important al carierei mele. Când am fost informat tocmai plecam în concediu. A fost o lună august plină de discuții. Soția mea nu vroia să aibă de-a face cu Anglia, în primul rând pentru că nu știa engleza, iar în al doilea rând existau ceva probleme legate de părinții ei. Am luat în discuție și idea unei despărțiri. La întoarcere am fost anunțat că nu voi mai fi trimis în Anglia. În cazul meu mi-a luat ceva timp să repar relația cu soția mea.”

Legat de Perrone, De Monte a spus: „Acest caz este unul clasic în care partenerul alege de asemenea slujba. Ne-au informat că preferă alți candidați.” „Perrone era foarte furios”, își aduce aminte Pilati, „și chiar și eu eram puțin nedumerit de viitor. Credeam că firma nu se poartă bine cu noi. Un alt semnal a fost cazul lui Bodega, un alt inginer din biroul de proiectare. În momentul în care s-a decis întoarcerea acasă a lui Ticinelli, cineva s-a gândit să-l implice pe Bodega în locul lui. Acesta și-a negociat foarte bine transferul, iar compania era la strâmtoare: el obținuse un pachet compensatoriu net mai mare decât al nostru, o mașină de firmă și alte sporuri. Pennarola și cu mine nu am agreat acest lucru. De asemenea, Decastri a fost furios că trebuie să renunțe la Bodega pentru Ticinelli, care întotdeauna a creat conflicte de muncă.”

„Am încercat să fim flexibili în managementul expatriaților”, a continuat De Monte. „Pe de altă parte, sunt oameni foarte diferiți și cu diferite motivații. Bodega a obținut mai mult, dar Pilati și Pennarola vor beneficia de poziții mai înalte. Unii oameni după doi ani au dorit să se întoarcă cu orice preț, iar alții au decis chiar să rămână în străinătate, au demisionat de la Alza și s-au angajat direct la Valma.”

„Chiar dacă aș mai fi pe statul de plată de la Alza, legătura mea cu Decastri s-a rupt. Prin transferul meu la Alza am pierdut poziția ierarhică precedentă. Astfel m-am descoperit a fi directorul executiv al unei companii și astfel în poziția de a-i cere lui Decastri tot ceea ce aveam nevoie. De asemenea, eram și subordonatul lui. În ambele cazuri am avut probleme în a-i cere ajutorul de la Valma.”

Pennarola a spus: „M-am descoprit într-o poziție ambiguă. Nu aparțineam de Valma, dar nici de Alza. După primii doi ani în străinătate s-au născut o serie de probleme: am pierdut contactul cu linia de la Alza. Principala legătură era departamentul de resurse umane.”

„foarte des un fost manager al unui expatriat nu poate răspunde problemelor unei persoane”, a adăugat De Monte. „Funcția de personal trebuie să funcționeze ca o interfață, menținând un contact constant cu expatriatul.”

„Problemele cu departamentul de producție sunt cele cu care mă confruntam și când mă aflam în biroul vecin”, a spus Pilati, „cu excepția că puteam povesti mai deschis. Marea problemă era departamentul de proiectare. Lăsând deoparte faptul că britanicii măsoară în inci și iarzi, când vorbim de toleranță în sute de milimetri percepția era că nimic din ceea ce producea Valma nu atingea standardele de la Alza.”

„La sfârșitul celui de-al patrulea an la Valma, slujba mea de inginer de proiect putea fi considerată terminată; s-a trecut la producția de masă. Fiecare dintre noi, am cerut să revenim la firmă, iar în acest moment s-a întâmplat ceva distractiv: departamentul de personal ne-a cerut să avem răbdare. În absența noastră alți colegi au avansat, noi trecând astfel într-un eșalon secund. Apoi am cerut să vorbim cu Salvemini despre poziția noastră. A fost drăguț și ne-a invitat la cină și ne-a oferit șansa unei noi alianțe, cu SUA de exemplu...”

Analiză atentă
Problema o reprezintă managementul resurselor umane în cadrul alianțelor dintre firme. Aspectele prezentate de studiu sunt:
1. Problemele tipice de management al resurselor umane în alianțe, în particular:
- selecția, repartizarea și instalarea oamenilor;
- managementul relației cu compania mamă;
- reintegrarea expatriaților în organizația mamă.
2. Nevoia de analiză a necesității de identitate ale indivizilor:
- de cine aparțin?
- cui îi sunt loial?
- ce interese sunt în joc?
3. Nevoia de analiză a necesității de stabilitate a indivizilor:
- ce se va întâmpla cu cariera mea?
- în fața cui răspund cu privire la acțiunile mele?
- ce se va întâmpla la întoarcerea în firmă?
4. Nevoia de analiză a necesității de stabilitate a indivizilor:
- ce pot învăța din această experiență?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.