Comodatul

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Daca s-ar stipula o contravaloare pentru folosinta lucrului imprumutat, contrctul s-ar transforma intr-un contract de locatiune de lucruri
Comodantul nu este obligat sa plateasca nici contrvaloarea uzurii lucrului rezultata din folosirea acestuia pentru destinatia convenita. Gratuitatea contractului nu se opune inse stipularii in contract a unei sume de bani, care sa reprezinte e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comodatul

Daca s-ar stipula o contravaloare pentru folosinta lucrului imprumutat, contrctul s-ar transforma intr-un contract de locatiune de lucruri
Comodantul nu este obligat sa plateasca nici contrvaloarea uzurii lucrului rezultata din folosirea acestuia pentru destinatia convenita. Gratuitatea contractului nu se opune inse stipularii in contract a unei sume de bani, care sa reprezinte echivalentul uzurii suferite de lucru din cauza folosintei→

Aceasta nu transforma comodatul intr-un contract su titlu oneros, ci reprezinta o concretizare a obligatiei de restituire a lucrului in starea in care a fost predat.
-Comodatul este un contract unilateral , deoarece -din momentul incheierii -naste obligatii numai pentru comodatar
3. Obiectul contractului
Comodatul poate avea ca obiect numai lucruri nefungibile (individual determinate), urmeaza sa fie restituite in natura, in individualitatea lor.

Pot constitui obiectul contractului lucrurile neconsumptibile a caror folosire nu implica, la prima intrebuintare, consumarea substantei ori instrainarea lor.
In mod exceptional si lucrurile consumptibile pot fi considerate prin vionta partilor nefungibile si individual determinate→ in aceste cazuri lucrurile nu pot fi folosite potrivit destinatiei obisnuite, ci la o alta destinatie (ex. fructele sunt imprumutate pentru aranjarea unei expozitii). Daca contractul nu contine clauze cu privire la folosirea de catre imprumutat a lucrurilor consumptibile contrar destinaitei obisnuite, se prezuma ce ele sunt fungibile, deci imprutul, este de consumatie.

Daca s-au predat cu titlu de imprumut bunuri neconsumptibile, contractul nu poate fi decat comodat.
Obiectul contractului de comodat il poate forma orice lucru-mobil sai imobil- in masura in care imprumutarea nu este interzisa prin norme speciale ori permisa numai in anumite conditii.
Chiar di drepturile incorporale pot forma obiectul contractului (ex. dreptul de proprietate industriala asupra marcii, brevetului) in masura in care legea speciala nu prevede altfel.

In privinta bunurilor proprietate publica, se prevede, pe de o parte inaliebilitatea, iar pe de alta parte posibilitatea inchirierii sau concesionarii. In lipsa interdictiei, nu se exclude posibilitatea transmiterii folosintei cu titlu gratuit (comodat), daca ea se justifica printr-un interes public (ex: obiecte de muzeu pentru organizarea unei expozitii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.