Comitetul regiunilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.85

nivel: Facultate

Exista si alte motive pentru infiintarea acestei institutii europene:
majoritatea legislatiei UE este implementata la nivel regional sau local fapt ce legitimeaza participarea reprezentantilor la producerea si aplicarea legislatiei comunitare; riscul ramanerii in urma procesului legislativ si al proceselor europene in general poate fi contracarat prin aducerea nivelului european mai aproa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comitetul regiunilor

Exista si alte motive pentru infiintarea acestei institutii europene:
majoritatea legislatiei UE este implementata la nivel regional sau local fapt ce legitimeaza participarea reprezentantilor la producerea si aplicarea legislatiei comunitare; riscul ramanerii in urma procesului legislativ si al proceselor europene in general poate fi contracarat prin aducerea nivelului european mai aproape de cetatean.
Comitetul functioneaza pe baza a trei principii fundamentale: subsidiaritate, proximitate si parteneriat.

Principiul subsidiaritatii arata ca deciziile comunitare privind UE ar trebui luate la cel mai apropiat nivel fata de cetateni. Principiul apropierii defineste faptul ca toate nivelurile de guvernare ar trebui sa incerce sa fie mai aproape de cetaten, asociind cetatenii si structurile asociative civice la procesul decizional. Conform principiului parteneriatului, o administrare eficienta inseamna cooperarea nivelului european, national, regional si local de guvernare.

Tratatele obliga Comisia si Consiliul sa consulte Comitetul Regiunilor ori de cate ori apar propuneri in domenii cu implicatii pentru nivelul sub-national ori regional in domeniile coeziunii sociale si economice, retelelor transeuropene de infrastructura, sanatatii, educatiei si culturii ( Tratatul de la Maastricht) la care s-au adaugat prin Tratatul de la Amsterdam alte 5 domenii, politici in domeniul angajarii fortei de munca, politica sociala, mediu, educatie profesionala, transporturi. Ele acopera acum acopera cea mai mare parte a domeniilor de actiune ale UE.

In cazul in care Comisia si Consiliul considera ca este necesar sa ceara avizul Comitetului Regiunilor, cele doua institutii fixeaza acestuia un termen pentru a-si prezenta avizul. Acest termen nu poate fi mai mic de o luna.Comisia, Consiliul si Parlamentul European pot consulta CR, in afara domeniilor enumerate, in diverse probleme specifice daca se considera ca acestea au implicatii importante la nivel local sau regional. De asemenea, CR poate redacta(elabora) avize consultative si din proprie initiativa, fapt ce echivaleaza cu aducerea unor probleme pe agenda de lucru a Uniunii Europene.

CR are 222 de membrii si acelasi numar de membrii supleanti numiti pe o perioada de patru ani de catre ani de catre Consiliu la propunerea statelor membre, personalitati din randul figurilor semnificative ale autoritatilor locale. Alegerea membrilor CR trebuie aiba la baza principiul echilibrulului politic, geografic si regional/local. Fiecare stat trebuie sa prezinte Consiliului o lista in care numarul celor propusi sa fie dublu fata de locurile existente.

Comitetul isi organizeaza lucrarile prin intermediul comisiilor de specialisti care examineaza detaliile propunerilor pentru care el a fost consultat si redacteaza un proiect de opinie. Acest proiect subliniaza punctele in care exista dezacorduri cu propunerea Comisiei Europene precum si schimbarile care ar trebui operate. Biroul este format din 40 de membrii impreuna cu Presedintele si Vice-Presedintele, ales pe doi ani dintre membrii Comitetului si este responsabil pentru implementarea programului politic a al CoR.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.