Comisul Ionita - Hanu Ancutei

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

COMISUL IONITA era un razes strain,de la Draganesti,din tinutul Sucevei,din Tara-de-Sus a Moldovei . “Era un om nalt,carunt,cu fata uscata si adanc brazdata”,mai ales in jurul mustatii “tusinate”si a ochilor mititei.Privirea sa dovedea spirit de observatie, profunzime si experienta de viata: “ochiul lui era aprig si neguros”. Obrazul sau umbrit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comisul Ionita - Hanu Ancutei

COMISUL IONITA era un razes strain,de la Draganesti,din tinutul Sucevei,din Tara-de-Sus a Moldovei . “Era un om nalt,carunt,cu fata uscata si adanc brazdata”,mai ales in jurul mustatii “tusinate”si a ochilor mititei.Privirea sa dovedea spirit de observatie, profunzime si experienta de viata: “ochiul lui era aprig si neguros”. Obrazul sau umbrit de mustati parea ca rade cu tristete, tradand greutatile prin care trecuse.
Era sociabil,ii placea sa inchine si sa discute cu toti drumetii. Sensibilitatea cu care era inzestrat il facea sa asculte cantecele lautarilor cu placere si nostalgie, “cu ochii dusi”.

Comisul era un om intelligent si intelept,caruia ii placea sa descifreze talcul adanc al lucrurilor si al intamplarilor.
El era gata totdeauna de drum,cu calul inseuat,desi farmecul dulce al povestilor il tinea pe loc. Perseverent si demn,atunci cand a avut nevoie de dreptate,s-a dus s-o caute la Voda,in legatura cu mostenirea stramoseasca. Spirit deschis si inzestrat cu umor,el a avut curajul sa nu-si ia vorba inapoi in fata domnitorului, trezind hazul si castigand simpatia acestuia. Cu decenta,este respectuos si mandru,iar umorul sau este apreciat de cei care-l intalnesc si il asculta povestind pentru ca are cu adevarat har de povestitor.

Foarte mandru de iapa lui,le arata drumetilor ca aceasta era inzestrata cu insusiri deosebite fiindca se tragea dintr-o “vita aleasa”.Roibul semana mult cu stapanul,parca imprumutase o parte din trasaturile acestuia,umanizandu-se. Legatura dintre stapan si fiinta necuvantatoare era insa foarte profunda. Comisul considera ca iapa apartine unei lumi legendare,in care el si-a petrecut tineretea si pe care incearca sa o dezvaluie celor care ii asculta povestirile.
Prezenta voievodului ii provoaca o emotie puternica si aceasta creste si mai mult in momentul in care isi da seama ca boierul cu care glumise la han era insusi domnitorul.

El isi recapata insa cumpatul cand voievodul ii cere documentele si ii da astfel prilejul sa-si sustina cauza prin multe dovezi. Multumirea pe care o simte dupa ce i s-a facut dreptate arata increderea pe care si-a recapatat-o in judecata domneasca. Pamantul mostenit din mosi stramosi ramanea astfel,de drept,la adevaratul proprietar,care a stiut sa scoata la lumina adevarul.
Mandria lui de razes apare in felul sau de a vorbi,in mandria de a fi cunoscut personal un domnitor drept,care a stiut totodata sa-I aprecieze vorba de duh.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.