Comisia evenimentelor din decembrie

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.48

nivel: Liceu

A ajuns, pe ocolite, dupa ce grupul lui Nemes si Matis isi luase portia de libertate. Plutonul a purces la arestari, au fost ridicate 30 de persoane care au fost transportate - cu diverse vehicule, pentru a evita sa provoace multimea - la sediul militiei. Procurorii au verificat arestatii si au dispud eliberarea a 28 dintre ei. Intre timp, in centru, dupa ce armata a ocupat pozitii, a fost cerut s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comisia evenimentelor din decembrie

A ajuns, pe ocolite, dupa ce grupul lui Nemes si Matis isi luase portia de libertate. Plutonul a purces la arestari, au fost ridicate 30 de persoane care au fost transportate - cu diverse vehicule, pentru a evita sa provoace multimea - la sediul militiei. Procurorii au verificat arestatii si au dispud eliberarea a 28 dintre ei. Intre timp, in centru, dupa ce armata a ocupat pozitii, a fost cerut sprijin si din partea trupelor de securitate.

Acestea au format linia a 3-a in dispozitiv. La coltul cu barul Melody, armata, dotata cu TAB-uri si masini de lupta senilate, tragea cu tot armamentul din dotare: mitraliere de 12 si 14 mm. In incinta pietei, un capitan de armataa ordonat foc de avertisment. Cinci dintre trupetii de securitate acestia au executat si ei ordinul si au imprastiat 64 de gloante, fara a provoca o victima. Au fost imediat opriti de comandantul propriu. Acestea au fost singurele cartuse care au lipsit la raport, pe intreaga durata a evenimentelor. Concluzia nr.2: Nici pentru trupele de secu nu exista dovezi ca ar fi tras.

Cine a luptat cu noi? GARZILE PATRIOTICE Daca va amintiti, in apararea tarisoarei noastre invadate de inamic, urma sa sara tot poporul apt si c^t de c^t instruit. Din pacate, in situatia in care ne referim, cei care urmau sa primeasca arme erau chiar muncitorii care invadau centrul orasului. Asa ca ordinul de distribuire a armelor - care fusese, culmea, emis - a fost revocat. Concluzia nr.3: E cert ca noi n-am tras in noi. N-am avut cu ce. ARMATA Pe data de 17 decembrie a fost emis celebrul ordin "Radu ce Frumos" care insemna "alarma partiala de lupta".

Conform acestui ordin, 80% din efectivear fi trebuit sa iasa la punctele de adunare si sa se replieze pe aliniamentele de aparare, pentru ca, deh, tara era atacata. Restul de 20% urma sa asigure paza cazarmilor. P^na sa se desmeticeasca armia rom^ana, care nu reusea sa identifice agresorul, a venit ordinul mai explicit si redactat in 14 puncte, al generalului Milea din care spicuim: "10% din efective sa fie instruite sa actioneze ca infanteristi, indiferent de profil si sa poata actiona si ca desant in interiorul localitatilor".

Asa se face ca, pe 21 decembrie, singurele trupe care au iesit din unitati au fost respectivele 10%. Nici un membru al acestor efective nu s-a indreptat spre vreo granita. La Cluj, dispozitivele s-au instalat dupa prealabile recunoasteri in teren.Pe 18 decembrie comandantii au vizitat municipiul, iar pe 20 seara, dupa o sedinta condusa de Ilie Ceausescu, au fost stabilite aliniamentele de lupta: primaria, prefectura, strada Doja etc. Nici un obiectiv strategic CUG, fabrica de oxigen, releul TV, calea ferata, posta. Comandantul Armatei a IV-a gen.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.