Comisia Europeana

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

In 1995 Comisia avea 20 de comisari nationali , provenind din tarile comunitare:Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania, au cate doi comisari, iar ceilalti 10, cate unul. Numarul comisarilor va creste odata cu largirea Uniunii ;in prezent este formata din 27 de comisari desemnati de guvernele statelor membre, "a caror independenta este in afara oricarui dubiu" pe baza competentei lor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comisia Europeana

In 1995 Comisia avea 20 de comisari nationali , provenind din tarile comunitare:Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania, au cate doi comisari, iar ceilalti 10, cate unul. Numarul comisarilor va creste odata cu largirea Uniunii ;in prezent este formata din 27 de comisari desemnati de guvernele statelor membre, "a caror independenta este in afara oricarui dubiu" pe baza competentei lor generale si profesionale. Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un Cabinet , format din functionari administrativi.

Sefii de cabinet se intalnesc saptamanal pentru discutarea problemelor ce necesita intrunirea Comisiei si pentru a pregati lucrarile acesteia. Comisarii europeni se pot intalni si in afara cadrului deliberativ din Comisie pentru discutarea directa a problemelor urgente sau cu caracter important. Personalul administrativ al Comisiei, concentrat la Bruxelles, dar si la Lu xemburg, este recrutat de catre Comisie, pe criterii geografice, si i se aplica aceleasi cerinte privind independenta fata de statul de origine.

Caracterul tehnic al Comisiei necesita emiterea a nu mai putin de 6.000 de acte comunitare pe an, dintre care aproximativ 4.000 sunt emise de un comisar sau altul, pe baza de abilitare. La luarea deciziilor un rol important il au asociatiile de lobby, reprezentind diferite categorii socio-profesionale sau economice, ce incearca sa-si impuna propria versiune in textul viitorului act comunitar.
Comisia Europeana urmareste realizarea interesului comunitar, aflat in contradictie cu interesul national din partea statului care i-a desemnat;

membrii Comisiei nu pot cere sau primi, in exercitarea atributiilor lor, niciun fel de instructiuni din partea guvernelor nationale sau a altor institutii nationale sau comunitare si trebuie sa se abtina de la orice activitate incompatibila cu natura atributiilor lor.
In contrapartida, comisarul european beneficiaza de numeroase privilegii si imunitati , pentru a-si putea realiza activitatea in bune conditii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.