Cominismul in romania

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.12

nivel: Gimnaziu

In România Partidul Comunist Român (PCR) s-a format din Partidul Socialist. Această transformare a avut loc in zilele de 8-13 mai, în anul 1921, la un congres al Partidului Socialist. De la înființarea sa, PCR a fost doar una din secțiile Internaționalei Comuniste, organizație condusă de Partidul Comunist bolșevic din U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste). La început PCR a avut cir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cominismul in romania

In România Partidul Comunist Român (PCR) s-a format din Partidul Socialist. Această transformare a avut loc in zilele de 8-13 mai, în anul 1921, la un congres al Partidului Socialist. De la înființarea sa, PCR a fost doar una din secțiile Internaționalei Comuniste, organizație condusă de Partidul Comunist bolșevic din U.R.S.S. (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste). La început PCR a avut circa 250.000 de membri din-tr-un total de aproximativ 720.000 de muncitori industriali. Cea mai mare parte a membrilor erau muncitori, deoarece aceștia luptau pentru drepturile esențiale ale proletariatului.
....................................
Odată cu instaurarea comunismului s-au generalizat cozile pentru procurarea unor bunuri de consum. Dacă în timp de război raționalizările pot fi acceptate, la zeci de ani de la sfârșitul unui război asemenea situații sunt dovada unei incompetențe crase sau a unei rele-intenții planificate. Probabil că ambele au concurat la mersul lucrurilor din țara noastră.

Cu excepția unor perioade de relativă bunăstare, începând cu anul 1981 multe alimente de bază au fost raționalizate: zahărul, uleiul, carnea, iar în provincie și untul, ouăle, benzina. Bucureștenii se simțeau ceva mai bine decât oamenii care locuiau în alte orașe. Meseria de vânzător într-un magazin alimentar era la mare cinste.
Bunicul meu mi-a povestit cum venea la București, unde se mai găsea unt, produs care era pe cartelă în restul țării. O situație incredibilă este aceea că în perioada anilor 80 populația din mediul rural își făcea (în măsura posibilităților) aprovizionarea cu produse de zilnică necessitate (pâine, zahăr, fâină, mălai etc.) din orașele appropriate.

Un pachet de 200 de grame de unt costa 11 lei (preț ce a fost neschimbat mulți ani). El îi dădea unei vânzătoare o bancnotă de 100 de lei, îi zâmbea, îi facea un compliment ca să o bine-dispună și îi spunea să-i dea câte pachete de unt credea ea de cuviință pentru suta de lei. Primea de regulă cinci pachete cu care se întorcea la Cluj mulțumit și satisfăcut. Acum are o pensie cam mică, deși a fost inginer. Poate că regretă frumoșii ani ai tinereții sale și implicit anii victoriei definitive a comunismului la orașe și sate.

Adevărul este că nici atunci când s-a instaurat comunismul și nici atunci când a căzut, locuitorii nu au fost consultați în legătură cu acest lucru. Mai marii lumii au hotărât, ca întotdeauna. Tata mi-a spus că un mare om de stat britanic Winston S. Churchill ar fi zis : "Să lăsăm să se extindă comuniștii ca să nu se extindă comunismul". Experimentul a reușit. Ar fi fost însă onest din partea celor care au știut ce se va întâmpla să spună acest lucru oamenilor ca să nu îi mai aștepte pe americani.

De fapt, românii și-au dat seama de realitate și cu timpul s-au înscris în masă în Partidul Comunist aflat la putere de zeci de ani. Ba chiar a început să le placă sistemul. Un fiu de țăran, povestea cu obidă cum, copil fiind, tatăl său îl scula devreme să meargă la muncă, la vaci, la câmp, la grădină. De ce ? Pentru a câștiga bani cu care să mai cumpere pământ, deci cu scopul de a avea mai mult de lucru. Odată cu colectivizarea pământurilor (de fapt confiscarea lor forțată) tatăl lui a murit de necaz, iar el a intrat să lucreze la colectiv.

Dar nu se mai scula devreme, nu se mai omora cu treaba. Li se spunea de la județ când să semene, când să culeagă, cât să culeagă, ba chiar și cât au cules. Toți furau (preotul satului le spunea la spovedanie ca nu era păcat căci luau dintr-al lor) atât cât le trebuia și trăiau fericiți fără bătaie de cap. Și așa părea că sistemul comunist va dura veșnic. De fapt, majorității populației îi plăcea așa cum și animalelor dintr-o grădină zoologică se pare că le place traiul liniștit de acolo și îl prefera libertății în care ar trebui să își procure hrana, să înfrunte dușmani perfizi, să se descurce. Este adevărat că în unele zile îngrijitorii grădinii mai pot uita să le dea mâncare sau apă, dar oricum e mai bine ca în junglă.

Și s-a întâmplat să vină anul 1989 când se împlineau chiar două sute de ani de la începutul Revoluției franceze. Românii sperau ca după plata unor uriașe datorii externe contractate de stăpânul de fapt al țării (fără să fi fost întrebați de către acesta) să li se îndulcească puțin viața, nu prea mult, doar puțin, că ce e prea mult strică.

Dar în marile cancelarii se hotărâse înlăturarea conducătorilor statelor comuniste din Europa de răsărit. Unul din aceștia a murit la timp, alții și-au dat demisia și au predat cuminți și înțelepți cheile birourilor, dorind să moară liniștiți în paturile proprii. Doar al nostru șef nu a înteles aluziile fine făcute în limbaj diplomatic, până când șefii cei mari, la începutul lunii decembrie, văzând atâta încăpățânare, au hotărât să nu îl mai lase să apuce Crăciunul. Restul, adică detaliile modului concret de înlăturare din fruntea statului au rămas la nivel de experți. Și s-a mai arătat încă o dată că la noi nu funcționează vorba franțuzească: "Garda moare, dar nu se predă".

La noi garda îl predă, îl dă pe mâna poliției care, de fapt, îl căuta de mult, dar pentru alte fapte petrecute cu zeci de ani în urmă. Ce trezire bruscă la realitate! Cu această ocazie a intrat în istorie și calitatea de a fi "avocatul lui Ceaușescu". Un renumit avocat francez al unui mare terorist internațional, Carlos, întrebat fiind despre vinovăția clientului său a spus așa : "Domnilor, eu nu sunt avocatul lui Ceaușescu să zic luați clientul meu si împușcați-l. Voi încerca să îi găsesc cel puțin circumstanțe atenuante." Așa, cu două persoane găsite vinovate și împușcate și alte câteva sute nevinovate împușcate pe străzi, comunismul românesc s-a isprăvit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.