Comertul si turismul

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Cel mai mare partener comercial al Romaniei este in prezent Uniunea Europeana, cu o pondere de 60% in comertul exterior romanesc. Fata de anul 1992, anterior incheierii acordului de comert liber cu UE, schimburile comerciale bilaterale au crescut de circa trei ori. Exporturile romanesti in UE au atins in anul 2000, 6,6 miliarde dolari SUA, cu 1 miliard de dolari SUA mai mult decat in 1999, ceea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comertul si turismul

Cel mai mare partener comercial al Romaniei este in prezent Uniunea Europeana, cu o pondere de 60% in comertul exterior romanesc. Fata de anul 1992, anterior incheierii acordului de comert liber cu UE, schimburile comerciale bilaterale au crescut de circa trei ori. Exporturile romanesti in UE au atins in anul 2000, 6,6 miliarde dolari SUA, cu 1 miliard de dolari SUA mai mult decat in 1999, ceea ce reprezinta o crestere de 18,7%. Totodata, importurile din Uniunea Europeana in anul 2000, au totalizat 7,4 miliarde dolari SUA, fata de 6,3 miliarde dolari SUA in 1999.

Deficitul comercial in relatiile cu statele membre UE se mentine relativ ridicat, dar acest lucru se explica prin aceea ca Romania are nevoie in perioada de tranzitie de intrari de tehnologie din partea unor parteneri traditionali europeni. Astfel, pe primul loc in categoria marfurilor importate se afla masinile si echipamentele(28,2%), urmate de textile si imbracaminte(24,3%), produse chimice(9,3%) si produse siderurgice(5,8%). Chiar daca textilele si imbracamintea ocupa primul loc in clasamentul marfurilor exportate in UE, cu 34,3% din total, pe locurile urmatoare se situeaza masinile si echipamentele (16,2%), produsele siderurgice (12,3%), incaltamintea (11,6%) si mobila (6,5%).

Aceasta structura reflecta faptul ca Romania este o tara ale carei livrari la extern se orienteaza inca spre produse cu consum mare de energie, nu spre ramuri de varf si tehnologie, chiar daca industria textila si de imbracaminte din Romania nu face doar operatiuni clasice de export-import, ci, lucreaza in mare parte in lohn, cu materie prima adusa de parteneri externi, iar valoarea adaugata a exporturilor este relativ mica in aceste ramuri (practic este un export de forta de munca).

Exportam deci catre UE urmatoarele grupe de produse: textile si articole din textile, metale si articole din metal, mobila si aparatura de iluminat, produse chimice, articole din piatra, ipsos, ciment. Cele mai bune performante de compeAZtitivitate le inregistreaza materialele si produsele metalice, mateAZriAZalele de constructii, articolele de incaltaminte, iar cele mai slabe performante: masinile si aparatele electrice, materialele plasAZtice si din cauciuc, hartia si articolele din hartie. Produsele care utilizeaza in mod intensiv forta de munca (tricotaje, confectii, mobila, incaltaminte) reprezinta cel mai dinamic segment al exportului romanesc catre UE. Imbunatatirea structurii exporturilor depinde insa de structura productiei, de efortul de restructurare din economia romaneasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.