Comertul exterior al Romaniei

1x punct

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.70

nivel: Facultate

Extinderea relatiilor economice externe ale tarii s-a produs in special odata cu Marea Unire, odata cu inceputul industrializarii economice. Prin masurile de stimulare a materiilor prime agricole si mineralele autohtone si a celor provenite din import pentru a fi astfel exportate.

In deceniul al patrulea al secolului XX unele industrii, de exemplu cea a petrolului si cea a lemnului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Comertul exterior al Romaniei

Extinderea relatiilor economice externe ale tarii s-a produs in special odata cu Marea Unire, odata cu inceputul industrializarii economice. Prin masurile de stimulare a materiilor prime agricole si mineralele autohtone si a celor provenite din import pentru a fi astfel exportate.

In deceniul al patrulea al secolului XX unele industrii, de exemplu cea a petrolului si cea a lemnului, au devenit competitive pe plan international, altele, precum cea alimentara, textila si metalurgica au inceput sa concureze importurile de produse din aceste domenii, in timp ce industria chimica avea o productivitate cu mult peste media nationala. In anul 1935 Romania isi acopera din productia proprie cca. 70% din necesarul de produse industriale, din care 25% la masini si utilaje.

Exportul a inceput sa se diversifice, cuprinzand nu numai cereale si petrol ci si lemn si produse din lemn, animale vii si produse animaliere, produse alimentare in general precum si produse ale industriei usoare si chimice. La import erau preponderente masinile si utilajle destinate noilor industrii si mecanizarii agriculturii.

De asemenea, orientarea geografica a schimburilor s-a diversificat, cele trei tari principale partenere in trecut, Austro-Ungaria, Germania si Italia, adaugindu-li-se noi parteneri importanti precum Anglia, Belgia, Cehoslovacia, Franta si Statele Unite ale Americii.

Politica comerciala a Romaniei a fost in perioada interbelica deosebit de activa, avand un caracter mai liberal sau mai protectionist, in functie de partidul istoric aflat la guvernare: national-liberal si, respectiv, taranesc.

Merita subliniat faptul ca ea a utilizat intreaga gama de instrumente practicate de tarile cu economie de piata: instrumente tarifare, respectiv tariful vamal; instrumente netarifare, respectiv contigente de import si in unele situatii si de export; instrumente de promovare si de stimulare a exportului, in mod frecvent prime de export sau cursuri multiple la import si export.

Un moment de referinta in evolutia politicii comerciale a Romaniei, l-a reprezentat adoptarea in 1929 a Trifului vamal Madgerau, tarif destul de elaborat si modern pentru acea perioada. Prin nivelul deferentiat al taxelor vamale Tariful Madgearu favorizeaza importul de materii prime si de produse intermediare utilizate in productia de export, precum si importul de masini destinate mecanizarii agriculturii.

In toata aceasta perioada balanta comerciala a Romaniei a fost, insa, deficitara, balanta de plati fiind echilibrata prin resursele de aur. In aceste conditii, asa cum au procedat si alte tarii, s-a renuntat la convertibilitatea leului in aur.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, comertul exterior al Romaniei, ca de altfel intreaga economie romaneasca, a fost subordonat intereselor de razboi si orientat in special spre relatiile cu Italia si Germania.

In perioada 1945-1989, economia Romaniei a fost tipic central-planificata, iar in ultimi ani hipercentralizata.Prin promovarea si aplicarea "planului" s-a fortat dezvoltarea industriala a tarii, in special a constructiei de masinii, industrie considerata "pivot" al economiei nationale. In acelasi timp sectorul agricol si agro-industrial a trecut pe planul secundar, iar productia de bunuri de consum a fost practic neglijabila.

Fortata de o rata de crestere dintre cele mai ridicate din lume, in jur de 30% pe an, industria, in primul rand, si economia, in general, au inregistrat ritmuri de crestere ridicate. Cu toate acestea, volumul sau nu a depasit 25% din PIB cu acest procent Romania situandu-se pe ultimele tari din Europa.

Totodata, ponderea Romaniei in comertul mondial era in jur de 0,5%.Catre anul 1989, pe plan intern, Romania se considera o tara industrial-agrara, iar pe plan international se autodeclara tara in curs de dezvoltare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.